• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Svibanj
19

ZAMJENICA ŽUPANA MARIJA JUNGIĆ NA OTVORENJU IZLOŽBE „LITVA RADOSTI I TUGE: TRADICIJA I UMIJEĆE IZRADE KRIŽEVA“

Uz Međunarodni dan muzeja u bjelovarskom je Gradskom muzeju otvorena izložba „Litva radosti i tuge: tradicija i umijeće izrade križeva“. Izložene su skulpture te fotografije križeva koji su na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine. Otvorenju je prisustvovala zamjenica župana Marija Jungić koja je o izlošcima razgovarala s litavskom veleposlanicom u RH, Nj. E. Jurate Raguckiene.

- Život Litavaca je usko vezan uz križeve i njihovu simboliku. U cijelom svijetu križ je simbol patnje i vjere. Tako je i u Litvi, gdje je križ i simbol nacionalnog identiteta i borbe za slobodu. Svaki križ je u Litvi postavljen s razlogom i ima svoju priču, bilo da je riječ o zaštiti kuće ili sela i njegovih stanovnika. Postavljali su se na poljima, na udaljenim mjestima gdje se vjerovalo da će križ pomoći u zaštiti – istaknula je veleposlanica Raguckiene dodajući da je zbog brojnosti križeva Litva i dobila epitet „zemlje križeva“.
Dotaknula se i rata u Ukrajini. Kazala je da je Litva danas tužna i da zajedno tuguje s Ukrajincima, s bliskim narodom. Zaželjela je da križevi s izložbe, ali i oni  u Litvi štite i Ukrajinu te da ni u Litvi, a ni u Hrvatskoj križevi ne budu postavljani zbog tuge, nego da budu simboli nade, vjere i dobrote.
Voditelj Etnološkog odjela Gradskog muzeja, viši kustos Tomislav Matić istaknuo je, među ostalim, kako je Litva jedina od baltičkih zemalja gdje su 80 posto stanovništva rimokatolici. Kazao je kako je u toj zemlji bilo mnogo bogobojaznih izrađivača, samoukih umjetnika, koji su izradili prava mala remek djela.
Izložba je otvorena do 8. lipnja 2022.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a