• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
24

ZAMJENICA ŽUPANA TANJA GOLUBIĆ NOVOTNI SUDJELOVALA NA 15. DANIMA PRAGA

Na poziv Gradske četvrti Prag 15, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana iz reda češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić sudjelovala je na Danima Praga 15 u periodu od 21.-24. rujna.

Na trodnevni posjet Pragu 15, uz suorganizaciju Bjelovarsko-bilogorske županije, otputovale su ravnateljice Češkog dječjeg vrtića Ferda Mravenec, Zdenka Kutil te Češke osnovne škole Jan Amos Komenský, Marija Valek iz Daruvara. Delegaciji se u Pragu pridružila i učiteljica Melita Podhola, koja je iz Daruvara došla na stručno usavršavanje u Prag. Program posjete pripremala je zamjenica župana Tanja Novotni Golubić sa zamjenicom gradonačelnika Praga 15, Jitkom Kolařovom.

U sklopu službene posjete, posjetili su Osnovnu školu Veronské náměstí u kojoj su se upoznali sa radom u pripremnom razrednom odjelu (za djecu s odgodom pohađanja škole) i nastavom češkog jezika u dva razredna odjela.

Vrlo zanimljivo je bilo i upoznavanje s načinom edukacije učenika o prometnoj kulturi i sigurnosti. Ova škola ima specijaliziranu učionicu i vježbalište prometne kulture, namijenjeno prvenstveno učenicima, ali i široj javnosti na kojem se trenira vožnja na biciklima, a djeca se susreću sa svim prometnim znakovima i situacijama kao na stvarnim prometnicama.

U dječjem vrtiću Milánská održane su radionice i sastanak sa već poznatim suradnicama s kojima je prošle godine započeta suradnja u okviru obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika, s logopedicama te ravnateljicama dva dječja vrtića i njihovim suradnicama. Na susretu su dogovorene brojne aktivnosti na temu zajedničke suradnje, edukacije, pomoći oko nabave didaktičkih materijala, glazbenih instrumenata, literature, materijalne pomoći potrebitima te uzvratnog posjeta Hrvatskoj.

Osim toga, posjetili su i dječji vrtić Jarov te osnovnu školu Jarov. Posjete svim obrazovnim ustanovama bile su vrlo korisne za razmjenu iskustava, osobito na području integracije učenika, asistenata u nastavi te usporedbe obrazovnih programa, zakona i novosti u područjima predškolskog odgoja i školstva.
Velika čast za delegaciju bio je i prijem u Češkoslovačkom zavodu za iseljeništvo, što je poslužilo kao prilika za zahvalu za svesrdnu podršku koju ova zaklada pruža našoj zajednici.

Također, službeni prijem kod gradonačelnika Praga 15, Milana Wenzla bio je vrlo uspješan.
Na sastanku su sudjelovali i gradonačelnik Grada Daruvara, te zamjenici gradonačelnika Wenzela, a na njemu je bilo riječi o dodirnim točkama i potencijalima buduće suradnje prvenstveno između gradova Praga15 i Daruvara, ali i brojnih županijskih institucija i udruga. U cilju sastavljanja zajedničkog sporazuma o međunarodnoj suradnji govorilo se o suradnji na području obrazovanja, školstva, kulture, turizma, sporta, vatrogastva, gospodarstva i prometne prevencije.

Na kraju posjete predstavnici iz Hrvatske sudjelovali su na svečanosti otvaranja Dana Praga 15 zajedno sa predstavnicima ostalih partnerskih gradova. Delegacija koja je nazočila otvaranju iskoristila je priliku za prezentaciju Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a