• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
30

Zamjenik župana Neven Alić sa suradnicima na otvorenju WDMP-a o jačanju gospodarske diplomacije između Hrvatske i Austrije

Zamjenik župana Neven Alić, v.d. pročelnice Kabineta župana Daliborka Vrankić Horvat i direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac sudjelovali su 29. rujna 2014. na svečanom otvorenju tvrtke za gospodarsku diplomaciju između Republike Hrvatske i Republike Austrije – „Wirtschaftsdiplomatie Monika Pepić“ (WDMP) u Salzburgu.

Na otvorenju WDMP-a također je sudjelovao i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, a okupljenima su prednosti i mogućnosti jačanja ovakve gospodarske diplomacije prezentirali veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Gordan Bakota te Zdenko Lucić, direktor sektora za investicije pri Agenciji za investicije i konkurentnost, kao i delegacije Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske te Brodsko-posavske županije.
"Tvrtka WDMP posluje u službi gospodarske diplomacije, koja predstavlja osnovno polazište i temelj za kvalitetnu međunarodnu gospodarsku suradnju", naglasila je vlasnica WDMP-a Pepić, dodavši kako WDMP olakšava prava kupnje poduzeća sa sjedištem u inozemstvu te doprinosi integraciji radnih procesa, kupljenih poduzeća te dijelova poduzeća.
„Na polju gdje se susreću veliki akteri, WDMP djeluje paralelno kao integracijski čimbenik te povjerljiv i diskretan sugovornik“ naglasila je vlasnica WDMP-a Monika Pepić.
WDMP će organizirati i brojne radne grupe, okrugle stolove, sportska i kulturna događanja te konferencije na međunarodnoj razini – u cilju unaprjeđenja gospodarske diplomacije između Hrvatske i Austrije.
Zamjenik ministra Leverić istaknuo je kako je poznato da su austrijske tvrtke među najvažnijim investitorima u Hrvatskoj i trenutno zauzimaju prvo mjesto, stoga mu je veliko zadovoljstvo vidjeti kako je naše tržište u Austriji prepoznato kao ciljana destinacija za širenje njihova poslovanja.
Također, zamjenik župana sa suradnicima je sudjelovao 28. rujna i na konferenciji Instituta Regija Europe u Beču. Riječ je o 10. Konferenciji europskih regija i gradova u organizaciji IRE-a, ovaj put na temu „Europa 2050.: Prenapučene metropole – Prazna provincija?“
Prvog dana IRE-ove konferencije koju je otvorio predsjednik Instituta Regija Europe Franz Schausberger, sudionicima se obratio i Kandeh K. Yumkella, posebni predstavnik za održivu energiju (inicijativa „Sustainable Energy for All“) glavnog tajnika UN-a i glavni direktor organizacije UN-a za industrijski razvitak (UNIDO). Yumkella se pritom posebno osvrnuo na problem energetskih zaliha za slabije razvijena područja. Naime, UNIDO djeluje na području razvitka industrije, iskorjenjivanja siromaštva, uvođenju čistih tehnologija i proizvodnje te razvitku novih tehnologija, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.
Republika Hrvatska je od 1992. godine članica organizacije UN-a za industrijski razvitak, što je doprinijelo i provedbom značajnih programa i projekata.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a