• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Svibanj
19

ZAPOČELA IZGRADNJA PODZEMNOG SKLADIŠTA PLINA U GRUBIŠNOM POLJU, NAJVEĆEM ENERGETSKOM PROJEKTU IKAD POKRENUTOM U BBŽ

Župan Marko Marušić sudjelovao je na predstavljanju Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, najvećem ikad pokrenutom energetskom projektu na području Bjelovarsko-bilogorske županije čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 500 milijuna kuna. Riječ je o dugo najavljivanom strateškom projektu kojim će se uravnotežiti sustav opskrbe plinom u RH i nadopunjavati već postojeće podzemno skladište plina Okoli kod Velike Ludine. Projekt je predstavljen u Centru za kulturu i informiranje u Grubišnom Polju, a uz župana Marušića, predstavnike investitora tvrtke PSP i predstavnike Grada Grubišnog Polja, predstavljanju su nazočili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i saborski zastupnik Miro Totgergeli.

-Svaki iskorak kojim se smanjuje energetska ovisnost Hrvatske je dobrodošao i naravno da mi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji to podržavamo jer ovaj projekt osim što je koristan za državu u cijelosti, donijet će korist i lokalnoj zajednici. Ovdje se ne radi samo o renti koju ćemo ubirati, već o konkretnoj  koristi koju će lokalna zajednica imati u predstojećoj fazi crpljenja plina – kazao je tom prigodom župan Marušić.
Govoreći o važnosti ovog projekta ministar Filipović je istaknuo da je sigurnost opskrbe energentima jedan od prioriteta Vlade premijera Andreja Plenkovića.
-Kada govorimo o sigurnosti opskrbe energentima investicija od oko pola milijarde kuna u izgradnju podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju upravo se uklapa u taj sigurnosni aspekt – istaknuo je Filipović naglašavajući da će Vlada učiniti sve što treba da na novoj energetskoj karti Europe Hrvatsku pozicionira kao važan faktor.
Pripremni radovi na ugradnji opreme vrijedni oko 190 milijuna kuna već su u tijeku i njihov dovršetak se očekuje u prvom kvartalu iduće godine. Ti radovi su preduvjet izgradnje budućeg podzemnog skladišta plina čiji procijenjeni kapacitet iznosi nešto oko 117 milijuna prostornih metara. Prema planu buduće skladište trebalo bi profunkcionirati 2027. godine.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a