• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
14

ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP O ZDRAVLJU I KVALITETI ŽIVOTA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U organizaciji Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru i Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ,u hotelu Central održan je znanstveni skup „ Zdravlje i kvaliteta života u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji“.

Suorganizatori skupa su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Bjelovarsko- bilogorska županija, Grad Bjelovar, Opća bolnica Bjelovar i Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko- bilogorske županije. Skupu su prisustvovali župan Damir Bajs i zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Marko Pećina, voditelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru prof.dr.sc. Slobodan Kaštela,  upravitelj Zavoda Vladimir Strugar i u ime zamjenika Ministra zdravlja Republike Hrvatske Marijana Cesarika  voditeljica Odjela za zdravstvene projekte i programe Ministarstva zdravlja, dr. Valerija Stamenić.
Na skupu se govorilo o sedam tema: trudnoći, porođaju i važnosti prvih mjeseci djetetova života; zdravlju i kvaliteti života školske djece; uzroci i posljedice pojedinih bolesti u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji; javnozdravstveni pokazatelji o stanju zdravlja u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji; kvaliteta života sa stajališta samoprocIjenjenog zdravlja i subjektivne dobiti i utjecaj ekonomske krize na stopu samoubojstava u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Predstavljeni su tako znanstveni i stručni  radovi iz izabranih struka  kliničke medicine i javnog zdravstva  te suvremenih spoznaja  radi očuvanja zdravlja i podizanja kvalitete života na području bjelovarsko- bilogorske županije.
Jedan od izlagača, prof. prim. dr. sc. Mario Ivanuša iz Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, rekao je da su Zavod za javno zdravstvo, liječnici i bjelovarska Opća bolnica pomogli da se u zadnjih godinu dana smanji smrtnost  od srčanih bolesti u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Od bolesti srca i krvnih žila prošle godine umrlo je 50,3 posto  od ukupnog postotka svih umrlih, a ranije je to iznosilo od 57-do 60 posto.  Tome je pridonijela liječnička skrb i javno-zdravstvene akcije, ali i sami pacijenti, koji su postali svjesniji bitnosti prevencije i očuvanja svoga zdravlja.
Župan Damir Bajs rekao je da svaki kraj pa i Bjelovarsko- bilogorska županija svojim stanovnicima mora omogućiti uvjete za zdrav život, a iz ovog skupa će se vidjeti objektivno i subjektivno zdravstveno stanje stanovnika naše županije. Pod objektivnim zdravljem se misli na ukupno zdravlje svih stanovnika u županiji, a pod subjektivnim se misli na to kako svaki pojedini stanovnik županije vidi svoje zdravlje,  misli li da se može bolje živjeti  i što ga u tome sprečava - rekao je župan Damir Bajs.
Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru  osnovan je 2003. , a 2006. godine počeo je sa radom. Jedan  je od 14 takvih zavoda u Republici Hrvatskoj.  Od 2006. godine do danas Zavod je razvio značajnu znanstveno- istraživačku djelatnost. Organizirao je niz predavanja , okruglih stolova, izložbi i predstavljanja knjiga diljem Bjelovarsko- bilogorske županije. Zavod se bavi i izdavačkom djelatnošću, izdao je  sedam brojeva časopisa „Radovi“ kao i tri knjige.  No, bez materijalne i druge pomoći Bjelovarsko- bilogorske županije i Grada Bjelovara Zavod ne bi mogao sve to postići- istaknuo je i ovom prilikom  je prof. dr.sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a