• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Kolovoz
20

Željko Krapec i Zoran Piskač najbolji orači Bjelovarsko-bilogorske županije

Deveto po redu natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije, koje se održalo u općini Severin, uz dvostruko veći broj sudionika, donijelo je i dvije nove discipline u oranju.

Do sada, orači su se natjecali u vještini oranja plugovima ravnjacima, dok se ove godine oralo i plugovima premetnjacima.  U oranju plugovima ravnjacima najbolji je bio Željko Krapec iz Severina, a plugovima premetnjacima najbolje je orao Zoran Piskač iz Prgomelja.

 

BBŽ



Atrakcija ovogodišnjeg natjecanja za najboljeg orača Bjelovarsko-bilogorske županije, bilo je oranje konjskim zaprekama. Najbolji su bili Ivan Despetović i Ivan Kuzman iz Velike Pisanice.

 

BBŽ



            U sve  tri discipline vještine i znanje odmjerila je 21 ekipa. Zapažen nastup i osvojeno treće mjesto na ovogodišnjem je natjecanju imala jedina žena sudionica Ana Drobni iz Dežanovca. Ona svojom vještinom oranja ravnopravno konkurira kolegama oračima, već treću godinu za redom.

                        Glavni organizatori natjecanja bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Županijska udruga za organizaciju natjecanja orača, a suorganizatori su Općina Severin, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH.

 

BBŽ



                        Željko Krapec i Zoran Piskač već sljedećega vikenda, 27. i 28. kolovoza, sudjelovat će na državnom natjecanju u Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji.

9. natjecanje orača u Severinu, bila je i prigoda da župan Miroslav Čačija na korištenje službeno preda novi plug na kojim će nastupati orači Bjelovarsko-bilogorske županije na državnim natjecanjima. Kupnju toga pluga financirala je Županija s 80 tisuća kuna.

 

        

                        Orači Bjelovarsko-bilogorske županija proteklih su godina na državnim natjecanjima imali zapažene nastupe, a 2008. godine orač iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Dražen Kunješić, predstavljao je Hrvatsku na Svjetskom natjecanju orača u Irskoj.

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a