• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Srpanj
12

Žetvene svečanosti - Dožínky u Daruvaru, 17. i 18. srpnja 2010. godine

Zlatne češke Dožínky - Žetvene svečanosti, najveća manifestacija češke manjine u Hrvatskoj koja je prvi put održana 1925. Godine, ove će godine biti organizirana 55. put.

Danas je to veličanstvena dvodnevna svečanost s bogatim plesnim i glazbenim foklornim programom, povorkom s narodnim nošnjama i alegorijskim kolima, povijesnim, etnografskim i likovnim izložbama te tradicionalnim češkim sajmom na kojoj se predstavljaju stari obrti i kušaju jela. Program ovogodišnjih  Dožínky koje se održavaju u Daruvaru, 17. ( subota ) i 18. ( nedjelja ) srpnja, predstavili su na konferenciji za novinare u Bjelovaru, predsjednica Saveza čeha Leonora Janota i zamjenici župana Krešo Jelavić i Saša Lukić, te direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Antun Turčić.
Organizator i te kulturno - turističke manifestacije su Savez Čeha u Republici Hrvatskoj i Češka beseda Daruvar,  pokrovitelj je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a supokrovitelji Savjet za nacionalne manjine u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Daruvar.  Promicanje i očuvanje narodnih običaja, plesa, pjesme i jezika češkog naroda koji u Hrvatskoj broji više od 10 tisuća pripadnika, a samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji oko 7 tisuća, osnovna je nakana ove manifestacije. No, kako se čulo na konferenciji za novinare,  Županijska turistička zajednica želi da ova češka tradicionalna žetvena svečanost postane brand, jer njihova velika popularnost  pridonosi i kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj.

 

BBŽ

 

Proslava završetka žetve i radost seljaka koji je uspješno spremio ljetinu i osigurao blagostanje do sljedeće godine, u Daruvaru će se slaviti prema sljedećem programu.
 
 
Subota, 17. srpnja
 
 

10 sati – Okrugli stol: Zemljoradnja i EU – iskustva ČR – Češki dom
18 sati – Etnografska izložba
Slike Mire Boroš - Češka galerija
19:45 sati – Press konferencija
20:30 sati – Žito smo poželi - folklorna večer – Stadion Sokol
22 sati – Narodno veselje - školsko igralište

Nedjelja, 18. srpnja 2010.

10 sati – Žetvena povorka
Staročeški sajam
16 sati – Folklorni program – Julijev park
18 sati – Folklorni program – Trg kralja Tomislava
20 sati – Folklorni program – školsko igralište
21 sati – Narodno veselje – školsko igralište

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a