• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
4

ZIMSKA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA I KULTURE „KUKAVICA 2017.“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji načelnika Velikog Grđevca Marijana Dautanca i načelnika Fredija Palija, posjetio je polaznike Zimske škole srpskog jezika i kulture „Kukavica 2017.“ u SRC Kukavica.

Naime, Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a uz financijsku podršku Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva spoljnih poslova kroz program Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, provodi projekt „Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama“. Projekt je to kojim se želi zainteresirati učenike, s područja županije, za uključivanje na dodatnu nastavu na srpskom jeziku i pismu, ali i pokrenuti nastavu pravoslavnog vjeronauka u školama. Stoga je u tu svrhu provedena informativno-zagovaračka kampanja s roditeljima i djecom na području Garešnice, Dežanovca i Daruvara.

U sklopu projekta „Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama“  od 2. do 5. siječnja održava se i Zimska škola, kojom se želi nagraditi sve osnovnoškolce koji su do sada bili aktivni u stjecanju novih znanja o srpskom jeziku, kulturi, povijesti i tradiciji. U prvu Zimsku školu tako je uključeno ukupno 37 djece s područja cijele županije.  Kako bi se olakšalo djeci, ali i roditeljima, Županija je osigurala da 31 dijete noći u SRC Kukavica, dok njih 6, iz obližnjih mjesta, dolazi preko dana. 

„Negdje oko 18.000,00 kuna ili 275.000 dinara dobiveno je iz Republike Srbije. Troškove smještaja na "Kukavici" će podmiriti Bjelovarsko-bilogorska županija. Sličnih projekata ovome imala je "Prosvjeta" na nivou Republike Hrvatske. To su uglavnom bile ljetne škole na Viru, Tkonu gdje je naša Županija dva puta ustupila odmaralište.“ pojasnio je zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić.

„Srpska nacionalna manjina jedna je od najbrojnijih i najaktivnijih. Moram naglasiti da se Zimska škola odvija u našoj ustanovi u Kukavici. Meni je veliko zadovoljstvo da vidimo veliki broj djece koja su odlučila dio svojih zimskih praznika provesti na taj način. Ono što treba iskazati da je njihovo pravo i potreba da uče o kulturi i jeziku i o svemu onome što je vezano uz njihovu pripadnost srpskoj nacionalnoj manjini. Veseli me i to što je to međudržavni projekt koji se kao prvi u Hrvatskoj odvija na području naše županije. Županija je tu da podrži projekt. Ono što smo čuli, uz učenje, bilo je puno druženja, upoznavanja. Čini mi se da svi koji su bili ovdje, a to su osnovnoškolci, rekao bih da će im to ostati, ne samo kroz znanje, nego i kroz sjećanje. Kao župan projekt podržavam, a Županija će financijski poduprijeti ukupnost troška ovog događanja.“, naglasio je župan Bajs.

„Suštinski cilj projekta je, između ostalog, da se djeca pripreme i da čuvaju baštine i opstojnost srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, da se uče temeljnim vrijednostima kroz jezik, kulturu i pismo pripadnosti srpskoj zajednici. Isto tako potičemo djecu i njihove roditelje da kroz vrijeme pokušamo pokrenuti srpski jezik u školama. Mi to uspješno radimo u osnovnoj školi u Dežanovcu, nešto malo i u Daruvaru, ali bismo htjeli proširiti tu priču i vidjeti sukladno mogućnostima da u pojedinim osnovnim školama gdje to prije nije bio slučaj da pokrenemo i pravoslavni vjeronauk. Moram se zahvaliti Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, njenom uredu za dijasporu i odnose sa Srbima u regiji, a isto tako i našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji su financijski zatvorili ovu konstrukciju, jer bez ovog prostora u kome se nalazimo teško bi bilo realizirati taj projekt.“, rekao je Darko Karanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Htio sam da se družim s prijateljima i da naučim ćirilicu. Učio sam s tatom ćirilicu, ali tu sam došao da ju usavršim. Dovoljna su mi ova četiri dana da ju usavršim jer sam ju i prije vježbao s tatom i bio sam u ljetnoj školi na Viru.“, rekao je polaznik Zimske škole Srđan Dožudić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a