• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Srpanj
10

ZLATNA KUNA URUČENA OVOGODIŠNJIM DOBITNICIMA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U organizaciji HGK – Županijske komore Bjelovar tradicionalna nagrada Hrvatske gospodarske komore koja se svake godine dodjeljuje uručene su maloj i srednjoj, te najuspješnijoj tvrtci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U kategoriji malih poduzeća Zlatnu kunu dobila je tvrtka „Poljodar Tim“, srednjih „Cronospan-Cro“, a posebno priznanje za 110 godina uspješnog rada dobilo je „Ribnjačarstvao“ Končanica.

Nominacijska lista utvrđuje se prema izračunu utvrđenih pokazatelja. Primjereno se vrednuje i ukupni poslovni ugled trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini. Iz konkurencije su isključena javna komunalna poduzeća, društva koja su prethodnu godinu završila s gubitkom, imaju manje od 10 zaposlenih  i za koje je nemoguće napraviti izračun. A izračun se radi na temelju pokazatelja likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, profitabilnosti, veze sa zaposlenošću, analizi prihoda, snazi poduzeća, materijalnoj i nematerijalnoj imovini. Zlatna kuna, stoga se može dobiti jedino zasluženo, izvrsnim rezultatima poslovanja – istaknuto je na svečanosti uručenja nagrada u Bjelovaru. Bez obzira na krizu i problem u gospodarstvu, velik je poticaj svaka tvrtka koja uspjeva održati i razvijati svoje poslovanje. Nominirani za “Zlatnu kunu” za uspješno poslovanje u 2012. godini bili su:
- u kategoriji malih trgovačkih društava:
1.    BOMI – MAX d.o.o. za trgovinu i usluge, Bjelovar
2.    Parketi Sabljo d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge, Bjelovar
3.    Poljodar Tim d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge, Daruvar
Plaketu HGK „Zlatna kuna“ za najuspješnije poslovanje u 2012. godini dobila je tvrtka POLJODAR TIM d.o.o., Daruvar.


- u kategoriji srednjih trgovačkih društava nominirani su:
1.    Hittner d.o.o. za proizvodnju traktora, Bjelovar
2.    Kronospan CRO d.o.o. za proizvodnju iverice, Bjelovar
3.    Špar d.o.o. za trgovinu na veliko i malo, Bjelovar
Priznanje „Zlatna kuna“ za najuspješnije poslovanje u 2012. godini  dobila je tvrtka Kronospan CRO d.o.o. iz Bjelovara.

Posebno priznanje HGK za 110. obljetnicu rada, uspješno poslovanje i izniman doprinos razvitku gospodarstva, uručeno je trgovačkom društvu Ribnjačarstvo d.d. Končanica iz Končanice.
Priznanja su uručili zamjenik predsjednika Gospodarskoga vijeća, Jakov Ćorić i župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs.

Uz čestitke nagrađenima na uspjehu u ne baš povoljnom okruženju, obojica su istaknuli težinu stanja županijskog gospodarstva. Statistika za 2012. kaže da ukupno je gospodarstvo Bjelovarsko – bilogorske županie poslovalo u minusu. Posebno su znakoviti padovi u prerađivačkoj industriji (u odnosu na 2011. godinu 8,4%), u izvozu (više od 11%), te pad broja zaposlenih - istaknuo je zamjenik predsjednika Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Bjelovar. Ukazao je na nužnost potpuno drugačijeg pritupa lokalne politike, te angažman novoizabranih gradonačelnika i načelnika prema gospodarstvenicima. Ako administracija i politika ne odrade svoj posao, gospodarstvenici ne mogu uspjeti. Vremena više nema za pogreške, politika nam mora stvoriti uvjete, a mi ćemo raditi. Europska unija daje nam prostor i tržište od 500 milinuna ljudi, nastavio je je Jakov Ćorić.
Župan Damir Bajs s njim se složio, i prva zadaća regionalne samouprave je stabilizirati gospodarstvo. Zastupam javno-privatno partnerstvo, istaknuo je župan Bajs. Županija mora, može i treba biti zastupnik gospodarstva ovoga kraja. Ulazak u EU pozitivna je stvar, a koliko ćemo to iskoristiti ovisi samo o nama. Ništa nam neće biti poklonjeno niti dano. U ovih mjesec dana, koliko je novo vodstvo Županije na vlasti, potvrđeno je da Županija doista nema projekata koji su kandidirani prema fondovima EU. Mi to moramo promijeniti – ustvrdio je župan Bajs. Stoga će, rebalansom proračuna koji će biti na sjednici Skupštine krajem srpnja, osigurati sredstva koja će biti potpora poduzetnicima i obrtnicima kako bi mogli financirati projekte do onog izvedbenog dijela da se mogu kandidirati. Župan Bajs najavio je kontinuiranu suradnju s Gospodarskom i Obrtnmičkom komorom i rekao: “Mi nismo tako loši da budemo dvadeseta od dvadeset županija, mi možemo i moramo bolje. Neka ovogodišnji dobitnici “Zlatne kune” budu predvodnici Bjelovarsko – bilogorske županije  ka pozitivnom smjeru i razvoju.”

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a