• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
28

ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP „ODGOJ I OBRAZOVANJE INTERDISCIPLINARNE PERSPEKTIVE“

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru, te suorganizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije, u hotelu Central održan je znanstveni skup „Odgoj i obrazovanje interdisciplinarne perspektive“, na kojemu je prisustvovao i župan Damir Bajs sa suradnicima.

Tako su organizatori pripremili brojna izlaganja o odgoju i obrazovanju iz interdisciplinarne perspektive istaknutih akademika i profesora, a samo neke od tema bile su: Društveni kontekst obrazovanja, Odgoj obrazovanje i psihološka (ne)otpornost djece, Interdisciplinarne perspektive prirodoslovnih predmeta u odgoju i obrazovanju, Obiteljski opći i religiozni odgoj i ostali sudionici u odgoju djece.

„Ovo nije prvi put da se Zavod u Bjelovar bavi ovim važnim društvenim problemom. Tako je već 2009. godine organizirao znanstveno savjetovanje „Bjelovarsko-bilogorska županija razvoj temeljen na znanju“ čijoj su koncepciji podlogu dali pravni dokumenti HAZU i to Deklaracija o znanju iz 2002., te Hrvatska temeljena na znanju i primjeni znanja iz 2004. U javnosti se ponekad postavlja pitanje je li problem odgoja i obrazovanja samo političko pitanje ili ima svoju izraženiju društvenu konotaciju. Na to pitanje odgovor daje akademik Ivan Cifrić koji polazi od toga da to nije politički problem, već da je riječ je o sociokulturnom problemu, dakle problemu, cjelovitog razvoja svakog društva. Zbog spoznaje o društvenoj važnosti odgoja i obrazovanja, učinjen je velik napor u pripremi ovog znanstvenog skupa koji će toj temi pristupiti iz interdisciplinarne perspektive i to s filozofskog, sociološkog psihološkog, pedagoškog te religijskog motrišta.“, pojasnio je prof.dr.sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

„Interdisciplinarne perspektive doprinose sveopćoj raspravi o predloženim promjenama odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Želimo afirmativno utjecati da se dogodi ono što je napravljeno u razvijenim europskim zemljama još prije 30 godina, tako da se sustav promijeni, postane atraktivniji, prilagodljiviji za našu djecu, te da oni doista uče za život i da se mogu prilagoditi životu. Mi smo još 2002. godine imali rješenja o kojima se danas govori, poput promjene školskog sustava, kurikulumu, te o svim drugim uvjetima.“, rekao je prof.dr.sc. Vladimir Strugar

„Ova tema je uvijek aktualna, jer obrazovanje i odgoj uvijek mora biti u fokusu javnosti i politike. Bjelovarsko-bilogorska županija je osnivač osnovnih i srednjih škola, a moj posao je osiguram uvjete za ravnatelje, profesore, nastavnike i u konačnici učenike. U materijalnim uvjetima na kojima trenutno radimo, napravit ćemo pomak. Mi želimo i graditi škole, ali to ne možemo bez potpore Vlade. Također, ulažemo i u Centar izvrsnosti, u učenike i profesore, odnosno u znanje, što je ključno. Kada govorimo o odgoju i obrazovanju, mislim da je dobro što je u fokusu politike i javnosti, jer društvo smatra da je to bitno i iz toga će proizaći dobro rješenje, odnosno dobre promjene, a ovaj skup vezan je upravo uz stanje kakvo trenutno jest, te uz promjene.“, naglasio je župan Damir Bajs na otvorenju znanstvenog skupa.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a