• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Siječanj
3

ŽUC OSTVARIO 14 MILIJUNA KUNA DODATNIH SREDSTAVA ZA ODRŽAVANJE ŽUPANIJSKIH PROMETNICA U 2018. GODINI

Županijska uprava za ceste u prošloj godini iz dva izvora temeljem dodatnih sredstava dobila je gotovo 14 milijuna kuna, a riječ je o dotiranim sredstvima u iznosu od 6,2 milijuna kuna iz Hrvatskih cesta, dok je krajem 2018. na račun Županijske uprave za ceste iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stiglo 7,7 milijuna kuna.
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a

Po tim dotacijama naša Županijska uprava za ceste je na 5. mjestu u državi po ostvarenim  sredstvima za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih cesta iz Hrvatskih cesta i nadležnog Ministarstva što je omogućilo s jedne strane smanjenje obveza ŽUC-a, a s druge strane veći broj kilometara obnovljenih županijskih prometnica.
Tako je tijekom 2018. godine obnovljeno i asfaltirano 25 kilometara prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije i samim time dolazimo do činjenice da Županijska uprava za ceste nikada nije imala manji dug, a s druge strane nikada više kilometara asfaltiranih cesta.
Velik je to pomak u odnosu na 2013. godinu kada je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Županijsku upravu za ceste zatekao s dugovanjima većim od 20 milijuna kuna i bez ijednog novo asfaltiranog kilometra županijskih cesta.

Inače, prošlogodišnje asfaltiranje prometnica na području naše županije nastavak je investicijskog ciklusa koji je započeo 2016., nakon što se Županijska uprava za ceste financijski stabilizirala i od tada broj obnovljenih kilometara cesta iz godine u godinu raste.

Novi ubrzani investicijski ciklus omogućen je i uvođenjem novog modela financiranja u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave njegujući prvenstveno partnerski odnos kojeg zagovara Bjelovarsko-bilogorska županija.

Naime, Županijska uprava za ceste objavila je 2016. Javni poziv prema našim općinama i gradovima koji omogućuje financiranje obnove prometnica po modelu pola – pola.  Javni poziv otvoren je konstantno, a do sada se na njega javilo petnaestak naših općina i gradova s kojima su potpisani ugovori i realizirana obnova prometnica na području Županije.

„Županijska uprava za ceste je u tijeku 2018.godine napravila ogroman iskorak. Nikad više asfaltiranih prometnica, gotovo 25 kilometara i nikad manje obveza, samo 10 milijuna kuna. Moram zahvaliti i Županijskoj upravi za ceste, ali i Hrvatskim cestama i resornom Ministarstvu prometa. Naime, kada govorimo o brojkama, onda ću reći da su u oštrom kontrastu u odnosu na 2013.godinu. Tada su obveze bile više nego duplo veće,a osim toga nije asfaltiran niti metar na županijskim prometnicama. Zbog čega je došlo do preokreta? Kao prvo, moram reći da smo riješili pitanje ogromnih troškova u samoj Županijskoj upravi za ceste. Troškovi su više nego prepolovljeni i mislim da je to bitno i ključno. A ta sredstva, uz mnoge druge, usmjerili smo tamo gdje trebaju, u održavanje i asfaltiranje naših cesta, zimsku službu, sve ono što ŽUC radi. Ovog trenutka smo uz potporu države došli u ovu situaciju da smo praktički sa 14 milijuna kuna potpore, od toga 6,2 milijuna iz Hrvatskih cesta i 7,7 milijuna iz  Ministarstva prometa uspjeli ovo napraviti. Zahvaljujem ministru Butkoviću i Josipu Škoriću, predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta na tome što su našu županiju stavili na peto mjesto u Hrvatskoj po potporama za ŽUC-eve u Hrvatskoj. I u 2019.ćemo nastaviti s asfaltiranjem i modernizacijom županijskih prometnica, redovnim održavanjem i svime onime što ŽUC mora raditi“, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Županijska uprava za ceste je jednim novim načinom pristupa vođenju projekata gdje se više pažnje posvetilo praćenju razvoju tih projekata te pomnim pripremanjem troškovnika i praćenjem troškova uspjela odraditi tih 25 kilometara cesta o kojima govorimo. Od ostalih aktivnosti pomažemo razvoj jedinica lokalne samouprave“, istaknuo je v.d.ravnatelja Županijske uprave za ceste Mladen Marušić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
Konferencija za medije o poslovanju ŽUC-a
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a