• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
15

ŽUPAN BAJS I GRADONAČELNIK KORUŠEC JASNI U STAVU POVRATKA HRT STUDIJA U BJELOVAR

Nakon kadrovskih promjena na Hrvatskoj radioteleviziji, prvenstveno imenovanjem novog v.d. glavnog ravnatelja te javne medijske kuće Siniše Kovačića župan Bajs i gradonačelnik Korušec ponovno će zatražiti otvaranje studija HRT-a u gradu Bjelovaru, studija koji je ugašen krajem listopada 2014. godine. I tada su bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec iskoristili svoje pravo i poslali primjedbe na javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza Hrvatske radiotelevizije, a vezane uz zatvaranje bjelovarskog studija HRT-a. Tom prilikom naveli su kako se njegovim gašenjem dogodilo ono što su i predviđali, a to je činjenica da su građani Bjelovarsko-bilogorske županije dobili nedovoljnu razinu kvalitete informiranja od strane HRT-a s ovih prostora.

U dva navrata, u srpnju 2014. i listopadu 2015. dvojac Bajs-Korušec slali su dopise sada već bivšem ravnatelju Radmanu koji je i sam potom zatražio sastanak u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Tom prilikom ravnatelj Radman istaknuo je činjenicu kako je cijelo restrukturiranje HRT-a bilo neophodno zbog financijskih ušteda i kako gašenje studija HRT-a u Bjelovaru nije dovelo do smanjenja broja priloga u emisijama HRT-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Gradonačelnik Korušec zatražio je ponovno otvaranje studija HRT-a u Bjelovaru, istaknuvši upravo suprotno -  jasno vidljiv manji broj informacija s ovog područja u svim emisijama Hrvatske radiotelevizije. Potpuno isti stav imao je i župan Bajs, kao što je bilo vodljivo kroz pismeno upućeno ravnatelju Radmanu, te najavio angažiranje neovisne analitičke kuće koja bi trebala provesti istraživanje i utvrditi omjer javnog informiranja s ovih prostora u odnosu na ostatak Hrvatske.

Stoga, župan Bajs i gradonačelnik Korušec s istim zahtjevom i jasnim stavom idu i prema novom v.d. ravnatelju HRT-a, svjesni činjenice kako je javni servis trebao proći proces restrukturiranja, ali on ni u kom slučaju nije trebao podrazumijevati gašenje studija u Bjelovaru. Naime, riječ je o studiju koji je dao velik doprinos u Domovinskom ratu,a kasnije pokrivao potrebe ne samo Bjelovarsko-bilogorske županije nego i okolnih.

Sada nema ni jednog studija HRT-a od Čakovca do Osijeka i samim tim postoji nesrazmjer javnog informiranja s ovih područja u odnosu na ostatak Hrvatske, što posebno osjećaju građani Bjelovarsko-bilogorske županije. Vidljivo je to kroz manjak reportaža u informativnim emisijama HRT-a, ali i svim ostalim i to ne samo u vidu reportaža i emisija, već i gostovanja osoba s područja Županije u programu HRT-a.
Interesi gospodarstva, braniteljskih udruga, udruga civilnog društva i, zapravo, cjelovite javnosti, traže neodgodivo vraćanje studija HRT-a u Bjelovar, pa u tom smislu župan Bajs i gradonačelnik Korušec očekuju konkretne razgovore s novim čelnim čovjekom Hrvatske radiotelevizije bilo u Bjelovaru, bilo u Zagrebu, kako bi se nepravda nanesena ovom području u smislu prenošenja informacija na HRT-u ispravila.

Ukidanje studija u Bjelovaru smatramo diskriminirajućim, neopravdanim i tražimo njegovo vraćanje. Možemo i mi razgovarati o financijskoj strani cijele priče, ako je TV pretplata - 80 kuna, a govorim samo o gradu Bjelovaru kao jedinici lokalne uprave i samouprave, koja ima 15 000 obveznika komunalne naknade, svaki od njih sigurno plaća i TV pretplatu. 15 000 korisnika puta 80 kuna, na mjesečnoj razini dolazimo na iznos od 1 200 000 kn, a tu nismo uvrstili subjekte i gospodarstvo pa taj iznos može biti i veći. Ako to pomnožimo s 12 mjeseci dolazimo do velikog iznosa. Sada ja vas pitam, s kojim pravom građani grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije za taj novac koji izdvajaju, nemaju pravo na javni servis kao i drugi. Tko može racionalno logički i ekonomski opravdati da postoji studio Pula, Zadar, Šibenik, Rijeka, Dubrovnik, a na ovom potezu od Čakovca do Osijeka nema TV studija, istaknuo je gradonačelnik Korušec.

Studio je radio kvalitetno, a to se vidi po novinarima koji rade sad u Zagrebu, na mnogim drugim odgovornim mjestima HRT-a čime se pokazala kvaliteta. Kada je došlo do ukidanja niza studija u Hrvatskoj, došlo je do apsurda, a to je da cijeli kontinent ima samo dva studija i da između ta dva studija ne postoji ništa što pokriva dnevna zbivanja, a koja su vezana uz taj dio Hrvatske. Time je javni servis ugrožen. Mi smo imali niz razgovora s bivšim ravnateljem, dopise prema njemu i primjedbe u raspravi. Bili smo aktivni onoliko koliko nam mogućnosti daju imajući u vidu da o tome odlučuje netko drugi. Mi želimo da se studio Bjelovar vrati, da i dalje pokriva ovaj dio Hrvatske. Sada je došlo do promjene na čelu HRT-a, stoga ćemo mi uputiti pismo u kojem ćemo tražiti, ne samo povrat studija već i dolazak ravnatelja na područje Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara ili sastanak u Zagrebu, sve u cilju da razjasnimo postoji li mogućnost povrata studija. Svi mi plaćamo TV pretplatu i svi imamo pravo na jednak tretman i nema razloga da na cijelom kontinentu postoje samo dva centra, jer to sigurno ne osigurava kvalitetno pokriće ovog dijela Hrvatske, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a