• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
14

ŽUPAN BAJS I MINISTRICA DIVJAK O DALJNJIM ULAGANJIMA U ŠKOLSTVO I OBRAZOVANJE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je radni sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak sa suradnicima vezano uz daljnji partnerski odnos Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanjima na programima i projektima vezanim uz školstvo i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Teme sastanka bile su:
1. Projekt Javno-privatnog partnerstva Bjelovarsko-bilogorske županije
2. Ulaganje u znanje putem Centara izvrsnosti i pokretanje Centara kompetentnosti
3. Daljnje informatičko opremanje županijskih osnovnih i srednjih škola, e-škole
4. Daljnja ulaganja u gradnju i obnovu objekata u školstvu Bjelovarsko-bilogorske županije

1. PROJEKT JPP-a BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ministricu Divjak upoznao je s projektom Javno-privatnog partnerstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji putem kojeg Županija planira izgradnju 12 školskih objekata u našoj županiji. Bjelovarsko-bilogorska županija napravila je sve potrebno vezano uz projekt Javno-privatnog partnerstva „BBŽ-škole“, a sada se očekuje da Država preuzme svoj dio ugovornih obveza kako bi se taj projekt od velike važnosti za školstvo naše županije nastavio dalje.

Ministrica Divjak istaknula je da se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju otvara i ta mogućnost, a postoje i programi županija koji se tiču JPP o čemu će se u idućoj godini razgovarati. Rekla je da će se vidjeti na koji način Vlada može u tome sudjelovati i kako će se općenito za sve Županije koji imaju takve prijedloge, pristupiti rješavanju njihovih projekata.

„Razgovarali smo o projektu JPP, s obzirom da se radi o Vladinom projektu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je ono koje daje prethodno mišljenje. Ključno je to da su projekti došli do toga da su spremni za raspisivanje natječaja. Obzirom da ne možemo financirati škole europskim fondovima, javno-privatno partnerstvo je model u kojem bi to sve mogli napraviti u relativno kratko vrijeme. Također, računali smo i na sufinanciranje od države u iznosu od 55% i to za troškove gradnje i održavanja, a temeljem odluke Vlade. Ministrica Divjak načelno podržava javno-privatno partnerstvo, a s obzirom da će se o tome još razgovarati sljedeće godine, postoji šansa da taj projekt i zaživi.“, pojasnio je župan Bajs.

2. ULAGANJE U CENTRE IZVRSNOSTI I POKRETANJE CENTARA KOMPETENTNOSTI

Župan Damir Bajs upoznao je ministricu Divjak i s projektom Centara izvrsnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji podrazumijeva tri Centra izvrsnosti i to iz matematike, engleskog jezika i kemije. Program je to putem kojeg omogućujemo nadarenim učenicima da dodatno nadograde svoje znanje.

Također, razgovaralo se i o pokretanju Centara kompetentnosti u našoj županiji, Centara koji će ići na ruku strukovnim zanimanjima, točnije podizanju razine i uvjeta za stjecanje znanja za strukovna zanimanja. Riječ je o strukovnim zanimanjima koja se traže u turizmu, poljoprivredi, elektrotehnici, strojarstvu, informatizaciji i zdravstvu. Na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a  u suradnji sa školama i sukladno tržištu rada, sada je da dogovorne u koje će se Centre kompetentnosti ići.  Riječ je o Centrima za čije su pokretanje otvorene mogućnosti za dobivanje sredstava iz dva europska fonda, a  vezano uz razvoj strukovnog obrazovanja.

„Ministrica Divjak apsolutno podupire Centar izvrsnosti gdje se rezultati vide. Uz načelnu potporu Centrima izvrsnosti i uz mogućnost sufinanciranja kroz državni proračun, je i nova inicijativa koja nam se čini jako interesantnom. Riječ je o pokretanjima Centra kompetentnosti i mi ćemo se uključiti u to jer su sredstva osigurana iz državnog proračuna za to. Mi ćemo s našim strukovnim školama obaviti konzultacije na koji bi se način mogli prijaviti, Županija kao osnivač ili škola i to već u siječnju, te vjerujem da bi mogli dobiti jedan ili dva Centara kompetentnosti i to ne samo za našu županiju, već za ovaj dio Hrvatske. Radi se o dugoročnom projektu koji bi omogućio proširenje znanja koje se daje učenicima. To je možda i najvažniji dio sastanka, ali i onaj najbrži jer su sredstva osigurana u državnom proračunu.“, rekao je župan Bajs.

3. E-ŠKOLE

Bjelovarsko-bilogorska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavljaju daljnje informatičko opremanje naših osnovnih i srednjih škola. Tako je na sastanku u Ministarstvu dogovorena daljnja suradnja na projektu e-škola putem koje će se još tijekom ove godine, ali i 2018., najnovijom informatičkom opremom opremiti nekoliko naših škola.

„Očekujemo da dio županijskih škola, već u prosincu dobije dopunska računala. Mi ćemo u dogovoru s Ministarstvo i srednjim školama ići k tome da Županija na odobrena sredstva Ministarstva, osigura dodatna županijska sredstva, kako bi proširili ukupnost naših škola da pređu na novu vrstu nastave koja se oslanja na računala.  Tako da proširimo ukupnost naših škola da pređu na novu vrstu nastave koja se oslanja na računala. Ako to bude potrebno mi ćemo to predvidjeti u rebalansu proračuna za 2017. ili u proračunu za 2018. godinu.“, kazao je župan.

4. DALJNJE ULAGANJE U GRADNJU I OBNOVA  ŽUPANIJSKIH ŠKOLA

Župan Bajs i ministrica Divjak razgovarali su i o daljnjim ulaganjima u gradnju i obnovu županijskih osnovnih i srednjih škola. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kreće u energetsku obnovu jedanaest školskih zgrada i jedne školsko-sportske dvorane, projekta vrijednog 27 milijuna kuna. Također, u pripremi su i novi projekti energetske obnove škola, točnije njih dvadesetak koje Županija planira prijaviti na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja što će u konačnici omogućiti bolji standard za naše učenike te nastavnike i profesore posebice u Područnih školama.

Takav način rada pohvalila je i ministrica Divjak istaknuvši „Kada gledate osnivače škola, bez obzira bile to osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kada se posjete županije i škole onda se vidi vodi li se, i u kojoj mjeri, briga u školama. Moj pomoćnik profesor Prskalo je bio zadovoljan s onim što je vidio na terenu. Naravno, uvijek ima mogućnosti za unapređenja, ali ja znam da izvorna sredstva koja ima Županija nisu velika. Rekla sam i da se županije ne dijele, ako gledate rezultate kakve su škole, na siromašne i bogate, već na one koji prepoznaju obrazovanje kao prioritet i oni koji to ne prepoznaju, a ja se veselim da vaša Županija obrazovanje prepoznaje kao prioritet“, istaknula je ministrica Divjak.

„Moram reći da smo nedavno potpisali ugovor za asistente u nastavi, gdje je Bjelovarsko-bilogorska županija dobila gotovo maksimalni iznos sredstava. Za one učenike kojima se po kriterijima natječaja nisu mogla odobriti sredstva, Županija je omogućila školama da raspišu natječaj i tako ćemo imati 7 učenika i asistenata koje će financirati sama Bjelovarsko-bilogorska županija.“, dodao je župan.

Više o svemu ministrica Divjak i župan Bajs razgovarat će i za vrijeme posjeta ministrice Divjak našoj županiji, a koji je dogovoren za polovinu siječnja 2018. godine.

„Zahvaljujem ministrici što nas je primila na sastanak u Ministarstvu, te što je primila moj poziv za dolazak u Bjelovarsko-bilogorsku županiju u siječnju.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a