• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
19

ŽUPAN BAJS I PREMIJER PLENKOVIĆ O STRATEŠKIM PROJEKTIMA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Župan Damir Bajs sudjelovao je na radnom sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i tom prilikom naglasio važne strateške projekte Bjelovarsko-bilogorske županije. Prvi projekt tiče se prometne izoliranosti Bjelovarsko-bilogorske županije, no ne samo županije već i ovog dijela Hrvatske. Iako se s jedne strane Bjelovarsko-bilogorska županija odmiče od činjenice prometne izoliranosti gradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, problem bi se riješio nastavkom gradnje brze ceste Zagreb-Vrbovec-Bjelovar i potom do Virovitice. Riječ je o dionici u koju je do sada uloženo oko 300 milijuna kuna, napravljeno je niz objekata na dionici prema Bjelovaru, postoje važeći ugovori s izvođačima radova za njenu gradnju za koje Hrvatske ceste plaćaju penale, a cesta se unatoč tomu ne gradi. Takav razvoj događaja ne ide nikomu na ruku i za očekivati je nastavak gradnje prema Bjelovaru, a potom i prema Virovitici.

Drugi projekt o kojemu je župan Bajs razgovarao s premijerom Plenkovićem je projekt Javno-privatnog partnerstva koji je napravljen u skladu sa Zakonom o JPP-u. Bjelovarsko-bilogorska županija napravila je sve potrebne radnje vezane uz realizaciju projekta do lokacijske dozvole, te potpisala ugovore s Centrom za investicije RH, te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, po čemu je projekt opravdan i sada se čeka stav Vlade oko daljnjeg nastavka tog projekta. Naime, jedini je to model po kojemu se može ulagati u objekte u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, jer EU ne podržava financijski takve gradnje, a jedini cilj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je izgradnjom 12 objekata u 11 škola dostići jednosmjenski rad u svim školama i standard školstva primjeren 21. stoljeću.

Također, na sastanku župan Bajs upoznao je premijera o tijeku aktivnosti vezanih uz gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar za koji je predan projekt u Ministarstvo zdravstva, nakon čijeg očitovanja se očekuje prijava na Ministarstvo regionalnog razvoja u kojemu su osigurana sredstva za gradnju bolnice po dva natječaja u iznosu od 70 milijuna kuna.

Župan Bajs osvrnuo se i na nužnu decentralizaciju države istaknuvši da država treba i može prepustiti dio poslova kako regionalnoj tako i lokalnoj samoupravi. Model je to koji je usvojen u cijeloj Europi, a i primjer Grada Zagreba pokazuje obavljanje svih poslova državne uprave. Da Županije mogu obavljati stručno i u vremenskim rokovima poslove države pokazuje i do sada preuzeti dio poslova vezan uz izdavanje građevinskih dozvola i legalizaciju, na kojim poslovima radi više od polovice zaposlenih u Županiji, a sav prihod od obavljenog posla slijeva se u državni proračun, dok je trošak plaća za zaposlenike ide iz županijskog proračuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a