• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Travanj
26

ŽUPAN BAJS I SURADNICI NA OBILJEŽAVANJU 73. GODIŠNJICE USTAŠKOG MASOVNOG ZLOČINA

Povodom obilježavanja godišnjice ustaškog masovnog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara koji se dogodio u Gudovcu 28. travnja 1941. godine održana je komemoracija i vjerski obred te su otkrivene obnovljene spomen ploče sa imenima i prezimenima žrtava.

„I danas smo ovdje kako bi se prisjetili zločina, zločina koji je napravljen na nevinim ljudima, ljudima koji su civilne žrtve rata. Ponekad se to pokušava pravdati govoreći se o politici ili nekim višim ciljevima, međutim tragedija pojedinca i obitelji ovako ubijenih nema nikakav viši cilj. Ovakav zločin nema opravdanja, nema razloga, nema ničega što bi ga moglo opravdati“ – rekao je župan Damir Bajs te istaknuo kako je bitno da se ovaj dan ne zaboravi.

Na mjestu gdje je pogubljeno 196 nevinih iz Gudovca i okolice, osim predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije, vijence su položili članovi obitelji ubijenih, predstavnici antifašističkih udruga i srpskih narodnih vijeća, izaslanstva Hrvatskog sabora, delegacija ambasade Republike Srbije, delegacija Virovitičko-podravske županije, te predstavnici Grada Bjelovara.
Nakon polaganja vijenaca održana je komemoracija i vjerski obred kojeg je predvodio paroh Nemanja Obradović.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a