• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
25

ŽUPAN BAJS I ZASTUPNIK U EU PARLAMENTU RADOŠ O POVLAČENJU EUROPSKOG NOVCA ZA PROJEKTE BBŽ

U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio je zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš i bila je to prilika da sa županom Bajsom razgovara o Europskoj uniji i Hrvatskoj s naglaskom na lokalnu i regionalnu samoupravu. Posebice se to odnosilo na mogućnosti koje se pružaju Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u daljnjem načinu korištenja fondova Europske unije.

Župan Bajs iskoristio je radni sastanak da upozna zastupnika Radoša i sa stanjem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s naglaskom na situaciju u gospodarstvu – posebice na segment uvoza i izvoza, koji je posljednje dvije godine porastao za gotovo 15%. Naime, oporavak županijskog gospodarstva krenuo je 2014. godine, ranije nego u ostatku Hrvatske, a posljednje dvije godine naše gospodarstvo bilježi povećanje prihoda i dobiti, ulaganja, izvoza, a smanjuje se i broj nezaposlenih te povećava zapošljavanje u gospodarstvu.  

Prehrambena industrija u našoj županiji čini preko 20% ukupnog izvoza prerađivačke industrije i jedna je od strateških grana našeg gospodarstva. Poznate stoljetne tvornice s prepoznatljivim brendovima poput Zdenke i Koestlina te drvna industrija koja čini gotovo 35% izvoza, perjanice su Bjelovarsko-bilogorske županije. Ne treba zaboraviti ni poljoprivrednu proizvodnju, jer od gotovo 120 tisuća stanovnika županije njih 21% se bavi poljoprivredom, što je za 3,5% više od državnog prosjeka. Samim time smo i vodeća županija u Hrvatskoj po prijavama na Ruralni razvoj, a vezanim uz poljoprivredu.

Župan Bajs zastupniku u Europskom parlamentu Jozi Radošu prezentirao je i dosadašnja iskustva na provođenju europskih projekata, primjerice gotovo 20 milijuna kuna teškog projekta izgradnje bazena u Velikom Grđevcu te socijalnog projekta „Pletenica života“, koji je omogućio pomoć najslabijim članovima našeg društva, starim i nemoćnih te zapošljavanje članova njihovih obitelji.

Također, na sastanku se razgovaralo i o povlačenju europskog novca putem projekata koji su pred nama i za koje očekujemo financiranje. Riječ je o gradnji zgrade nove bolnice u sklopu Opće bolnice Bjelovar, te oformljavanju europskog projekta vodoopskrbe BBŽ kojeg će voditi Hrvatske vode u partnerskom odnosu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom u vrijednosti od oko 150 milijuna kuna.

„Meni je zadovoljstvo da smo imali radni sastanak s Jozom Radošem vezano uz opće stvari koje on promiče u Europskom parlamentu. Ono što je nama bilo interesantno je da smo mogli prezentirati stanje županije. Pod time mislim na stanje gospodarstva i stanje povlačenja sredstava iz EU fondova. Od 2014. godine gospodarstvo županije bilježi rast. Posebno bih istaknuo da županija više izvozi, nego uvozi. Imamo povećanje prihoda, dobiti. Imamo povećanje ulaganja, a to je možda i najvažnije, preko milijardu kuna. To je jedno od najvećih ulaganja u Hrvatskoj. Posebice u drvni sektor, ali i u obnovljive izvore energije. To je dovelo do ukupnog smanjenja nezaposlenih za gotovo 30% i povećanje zaposlenih u gospodarstvu, oko 1.200. Ti podaci trebali bi se još podebljati činjenicom da naši gospodarstvenici, neovisno o ulaganjima koja su u tijeku ili su završena, očekuju nove natječaje koji već dugo nisu bili, a koji bi bili usmjereni za povlačenje sredstava Europske unije, ne samo za lokalnu samoupravu, ne samo za projekte vezane uz javni sektor, nego za gospodarstvo. To je ono što svi očekujemo. Ono što nemamo su veliki projekti koje vodi Država i javne institucije, a to su gradnja cesta, mostova, aerodroma, luka i svega što sami vode. Meni je drago da vi vodite niz inicijativa koje su vezane uz jednakomjerni razvoj svih zemalja Europske unije, pa naravno i Hrvatske.“, naglasio je župan Bajs.

„Projekti koje radi država nisu ravnomjerno raspoređeni po cijeloj državi. To je poseban problem. Tu ne mogu izravno pomoći, ali mogu ukazivati na to jer to nije u interesu da neka vlast favorizira samo pojedina područja države. To je kontra državnih interesa. Mi u Hrvatskoj moramo dizati svijest da se ne smije raditi to. Projekti se moraju realizirati prema njihovoj kvaliteti i prema ukupnom nacionalnom interesu, a ne prema interesu moje županije i mojih ministara, itd. U Europskom parlamentu predložio sam tri deklaracije. To su moji osobni stavovi o nekim pitanjima. Jedna od deklaracija se tiče lakšeg pristupa regionalnih i lokalnih vlasti europskim fondovima. Za neke tipske projekte nije potrebno da imate državne strategije, da vam nešto odobrava ministarstvo, nego da izravno možete aplicirati sa svojim programima. Druga rezolucija koju sam predložio tiče se potrebe pokrivenosti i ruralnih područja širokopojasnim internetom. Internet postaje sredstvo razvoja. Treća moja deklaracija se tiče potrebe povećanja energetske učinkovitosti, posebno u ruralnim područjima jer su ona izložena tzv. energetskom siromaštvu. I posebno ću inzistirati na tome.“, rekao je Radoš, te naglasio povezanost s našom županijom, budući da je i potpredsjednik inter-grupe za udaljena, ruralna i planinska područja i kao takav ima interes za razvoj takvih područja. „Da se, recimo, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji energetski obnovi, oko 20, 50 ili 100 seoskih škola, domova kulture, vatrogasnih domova, to bi već bio veliki uspjeh. Stvar je vrlo jednostavna. Ta sredstva postoje. Ovdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji ekipa ljudi koja zna o čemu se radi, koja je spremna sudjelovati i očekujem da ćemo našom zajedničkom suradnjom nešto doista i napraviti što se tiče toga. Drago mi je da ću na realizaciji mojih ideja moći surađivati s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. I očekujem da ćemo sigurno uspjeti napraviti dobre stvari. Ne možemo pogriješiti. Možemo samo dobiti.“, zaključio je Radoš.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a