• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
4

ŽUPAN BAJS NA 26. OBLJETNICI TRAGIČNE POGIBIJE BRANITELJA KOMLETINACA

U Komletincima, nedaleko grada Otoka, obilježena je 26. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja. Komemoraciji za poginule branitelje nazočilo je i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom.

Na tom istočno-slavonskom bojištu 1991. godine, život je izgubilo četrdeset i četiri branitelja pripadnika 105. Bjelovarske brigade, 109. Vinkovačke brigade, 11. Domobranske pukovnije, 3. i 5. Gardijske brigade, Ministarstva unutarnjih poslova i postrojbe HOS-a.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibije branitelja i na spomen obilježju u središtu Komletinaca, obilježena je tako 26. godišnjica obrane Komletinaca koja je nakon pada Vukovara i mjesta sjeverno od Komletinaca, bila izložena velikim pritiscima i svakodnevnim topničko-pješačkim napadima. Nakon 4. prosinca neprijateljske snage više nisu pokušavale ozbiljnije napade jer su znale da tu ne mogu proći. Nažalost u obrani Domovine na tom bojištu branitelji su položili svoje živote.

„Danas po 26. put svjedočimo o jedinstvu i zajedništvu hrvatskog naroda kada je bilo najteže, a to je bilo u Domovinskom ratu i kada smo svi zajedno branili Hrvatsku gdje je trebalo, stoga se danas prisjećamo i žrtava. I Bjelovarčani i Čazmanci, Đurđevčani, Virovitičani i mnogi drugi bili su ovdje u Komletincima, jer Hrvatska se brani i na najistočnijoj crti koja je bila u Domovinskom ratu, a to je bilo upravo ovdje. Tu smo da posvjedočimo o odlučnosti i hrabrosti ljudi koji su bili ovdje, koji su branili ovaj dio Hrvatske. I ne, makar smo mi bili ovdje, '91. i '92. godine, slabije naoružani i nasuprot nas su bile profesionalne jedinice, ipak nisu prošli. Stali su ovdje i time je zaustavljena vizija velike Srbije na ovim prostorima. I treća stvar koje se moramo sjetiti, to su mladići koji su dali život za Hrvatsku i njihovih obitelji koji danas žive i to ne smijemo zaboraviti.“, rekao je župan Bajs na Komemoraciji u Komletincima.

Nakon Komemoracije za sve poginule branitelje, služena je Sveta misa zadušnica u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Komletincima.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a