• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
11

ŽUPAN BAJS NA 4. FORUMU REGIJA POLJSKE I HRVATSKE

Župan Damir Bajs sa suradnicima, zamjenikom župana Nevenom Alićem i predsjednikom županijskog Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju Marijem Preskočilom boravi u Bukowini Tatrzanskoj u Poljskoj, u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske na 4. Forumu regija Poljske i Hrvatske.

Forum se održava pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske Bronislawa Komorowskog, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza, predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke, te Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.
Okupljeni na Forumu razgovaraju o financiranju razvojne politike, turizmu i ruralnom razvoju, funkcioniranju organizacija proizvođača u sektorima poljoprivrede te o reguliranju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Svoj obol raspravi, a u vidu predavanja dao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na temu razvoja turizma u ruralnim područjima. Kroz svoje izlaganje župan Bajs naglasio je važnost razvoja turizma na ruralnim područjima kako za Hrvatsku, tako i za ostale članice Europske unije. Naime, razvoj turizma na ruralnim područjima u Europi raste posljednjih tridesetak godina i u to vrijeme udvostručio se broj obiteljskih seoskih domaćinstava koje se bave turizmom. Tako sada u Europi ima čak dvjesto tisuća seoskih domaćinstava u branši turizma s kapacitetom od dva milijuna ležajeva i generiraju prihod od dvadeset i sedam milijardi eura. I u Hrvatskoj unatoč ekonomskoj krizi turizam u ruralnim područjima raste, pa je tako od 2008. do danas porastao za oko 30%.  Također, župan Bajs iskoristio je priliku da se na Forumu sastane i s veleposlanicom Hrvatske u Poljskoj Andreom Bekić.

Inače Forum u Poljskoj je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. poljska će vojvodstva upravljati s čak 28 milijardi eura.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a