• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Veljača
27

ŽUPAN BAJS NA IZVRŠNOM ODBORU HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA O HRT-U KAO JAVNOM SERVISU U HRVATSKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs dao je prijedlog koji je i usvojen i o kojem se raspravljalo na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, a vezan uz – Hrvatsku radioteleviziju kao javni servis u Hrvatskoj.
Naime, nedavnim promjenama unutar organizacijskog ustroja HRT-a došlo je do ukidanja niza centara i dopisništava. S obzirom na to postalo je upitno  je li u informativnom programu postoji ravnopravna pokrivenost svih regija Hrvatske kroz vijesti i informativni program javnog servisa, a samim time ima li građanstvo uvid u događaje s područja cijele Hrvatske.
Stoga je župan Bajs predložio, a Izvršni odbor Hrvatske zajednice županije se  složio, da se angažira tvrtka koja je specijalizirana za praćenje programa. Njena zadaća bi bila da se  kroz analizu vijesti koje se objavljuju ustanovi jesu li sve regije Hrvatske ravnomjerno zastupljene u vijestima ili postoje odstupanja  koja bi ukazivala da se ne ostvaruje po Zakonu utvrđena obveza oko jednakomjernog pokrivanja Hrvatske u informativnim emisijama HRT-a.
Tako će se na idućoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija krenuti u odabir spomenute tvrtke kako bi se stručno i argumentirano došlo do odgovora koji  zanima ne samo čelnike hrvatskih županija, već i njihove građane.
Nakon istraživanja, ukoliko bi se pokazalo da postoji neravnomjerno pokrivanje svih regija Hrvatske u informativnom programu HRT-a, Hrvatska zajednica županija mogla bi argumentirano i na temelju Zakona od HRT-a, ali i Hrvatskog sabora te drugih nadležnih za navedeno,  zahtijevati aktivnosti i mjere da se nepravilnosti i isprave.
  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a