• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
18

ŽUPAN BAJS NA OBILJEŽAVANU 15 GODINA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima sudjelovao je na obilježavanju 15 obljetnice Hrvatske zajednice županija.

Hrvatska zajednica županija u 15 godina djelovanja educirala je više od 40 posto županijskih službenika, potaknula potpisivanje više od 10 sporazuma o suradnji županija i poljskih vojvodstava i dostavila stotinjak mišljenja na zakone koja se direktno odnose na poboljšanje uvjeta života u lokalnim sredinama.
Svečanost obilježavanja 15. obljetnice osnutka udruge kojoj je cilj promicanje interesa lokalne i regionalne samouprave održana je u nekadašnjem Županijskom domu Hrvatskoga sabora u petak 18. svibnja.
U godini osnutka, Zajednica je brojala 11 članova, a danas su članovi sve hrvatske županije i Grad Zagreb. „Drago mi je što mogu reći da je u našem Izvršnom odboru zastupljeno čak devet političkih opcija. Bez obzira na to, razgovaramo, dogovaramo se, dolazimo do zajedničkih stavova, odluke unutar Izvršnog odbora donosimo jednoglasno i vjerujem da je to ključ našeg uspjeha“, rekao je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta - Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabilnosti političkog sustava.
Simboliku održavanja svečane obljetnice u Županijskome domu prepoznala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula da je zadaća ove nekadašnje institucije bila djelovati kao korektiv u provedbi javnih politika. Predsjednica smatra da je današnji županijski sustav dovoljno ojačao da postane nositelj regionalnoga razvoja što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske održavanjem sastanaka s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Po uzoru na poljski model, županije bi trebale preuzeti poslove od državne uprave koje mogu i znaju obavljati brže i efikasnije, osobito kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova. Predsjednica je dala svoju podršku procesima decentralizacije jer smatra da će ona omogućiti razvoj demokracije boljom disperzijom političke odgovornosti. Uz predsjednicu, svečanoj obljetnici prisustvovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković: „Slušanje, uvažavanje jedni drugih i rasprava o ključnim pitanjima od interesa za položaj jedinica lokalne i područne samouprave važno je i za što bolju, kvalitetniju i učinkovitiju realizaciju samog procesa daljnje decentralizacije. Također, ova Vlada odredila je kao jedan od najvažnijih ciljeva osnaživanje suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom  te regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet  održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske“, rekao je.
Panel Županije 2030. okupio je dosadašnje predsjednike Zajednice koji su dali svoje viđenje prošlosti, ali i budućnosti lokalne i regionalne demokracije koja ove godine obilježava svoju 25. obljetnicu postojanja. Na panelu su sudjelovali prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ministar poljoprivrede i nekadašnji virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija u drugom mandatu Goran Pauk.
Sudionici panela složili su se da je regionalna samouprava više puta dokazala da poslove koje preuzima od države može obavljati bolje i efikasnije, što je i glavna zadaća spone između građana i izvršne vlasti.
U ovih 25 godina puno toga se promijenilo. Promijenili su se odnosi središnje vlasti prema županijama, ali ono što svi želimo je da budemo partneri državi. U tih 25 godina vidljiva je da postoji tendencija da se određene stvari mijenjaju u našu korist, da možemo dati primjedbe , no  ono što bi mi htjeli je da naši prijedlozi budu u većoj mjeri uvaženi.

Na održanoj panel diskusiji, župan Bajs je istaknuo.
„Kad pogledamo regionalnu upravu Europske unije, to je ono što želimo i mi. Mi smo dio javne uprave što znači da imamo i određene odgovornosti.  Jedna od glavnih je da građani znaju što radimo, da imaju pravo pitati i da moraju znati odgovore. Uvid u naš proračun, uvid u to što radimo, uvid u sredstva, to su zapravo kriteriji moderne demokracije. Moramo osluškivati što ljudi kažu, moramo osluškivati i dati im mogućnost da daju svoje prijedloge. Što se tiče županije, ja sam uvjeren da moji kolege i ja to svakodnevno radimo. Također, bitno je povezivanje županija i aktivno zalaganje za projekte našega kraja prema središnjoj vlasti, odnosno Vladi Republike Hrvatske. Mi u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj imamo jednu dobru suradnju između Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Očekujemo i proširenje te suradnje na druge županije i trebamo nastaviti raditi na projektima i  biti aktivni, a na dobrobit naših građana“, zaključio je župan Bajs.

Skup je završio dodjelom statusa Županije – prijatelji djece, a prve županije koje su dobile taj status su Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija. Plakete je županima Željku Kolaru i Zlatku Komadini uručila dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a