• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
13

ŽUPAN BAJS NA PREZENTACIJI GUVERNERA HNB-a VUJČIĆA O UVOĐENJU EURA U HRVATSKU

U Županijskoj komori Bjelovar, održana je prezentacija guvernera HNB-a Borisa Vujčića na temu Strategija Hrvatska uvođenja eura u Hrvatskoj. Predavanje je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, a na predavanju je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.

Cilj prezentacije je detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Stoga je na predavanju guverner HNB-a Vujčić dao poseban osvrt na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

„Glavne pozitivne stvari su uklanjanje tečajnog rizika koji je u Hrvatskoj visok. Uvođenjem eura problem bi se riješio jer bi dug i prihodi bili u istoj valuti, stoga nema tog tečajnog rizika. Također, padaju i kamatne stope, nema transakcijskih troškova mijenjanja valute, stoga padaju troškovi platnog prometa što je dobro za građane i poduzeće. Uvođenjem eura svima će biti povoljnije investirati u Hrvatsku.  Glavna bojazan je da bi cijene porasle, ali statistika pokazuje da su cijene porasle samo za 0,23 poena, što je mali porast cijena i jednokratan je, odnosno događa se u prvoj godini. Ipak, proces uvođenja eura traje pet do šest godina.“, objasnio je guverner Vujčić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a