• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
30

ŽUPAN BAJS NA REDOVNOJ GODIŠNJOJ SKUPŠTINI 105. BRIGADE HV-a

U bjelovarskom hotelu Central održana je Redovna godišnja skupština Udruge 105. brigade Hrvatske vojske. Brigada je to kroz koju je prošlo gotovo 10.000 branitelja, imala je 91 poginulog i 350 ranjenih.

Predsjednik Udruge 105. brigade HV, Dragutin Novosel, izjavio je kako njihova udruga trenutno broji 140 aktivnih članova. Ovo je prva godišnja izvještajna skupština, koju čini trideset članova, nakon izborne prošle godine.
Prošle godine, Udruga je bila veoma aktivna. – Imali smo velike nedaće jer je Slavoniju zadesila velika poplava, pa smo van redovnih aktivnosti odrađivali taj dio skrbi o stradalnicima. Sakupljali smo donacije, skladištili, tovarili, te odlazili na teren kako bismo pomogli.

Skupštini je nazočio i umirovljeni general Petar Stipetić. Pohvalio je ulogu bjelovarske 105. brigade. To je postrojba koja je vrlo brzo ustrojena. Bila je spremna ratovati za slobodu i čast hrvatske Domovine. Po svakoj zapovijedi su napuštali matični teritorij. Stoga sam im danas, kada imaju skupštinu, zahvalan što su se sjetili nas koji smo rukovodili iz glavnog stožera i želim im zahvaliti što su dali nemjerljiv doprinos, istaknuo je general Stipetić.

105. brigada imala je značajnu ulogu, pogotovo kada je gardijska divizija prešla granice Hrvatske i napala Vukovar do Našica. Tada su prvi uskočili na položaj i zaustavili su udar. Oni su spasili Vinkovce, jer da nije bilo njih, Vinkovci bi pali. Stoga svima njima upućujem čestitke i zahvale, a poginulim i ranjenima odajem počast, istaknuo je na Skupštini udruge umirovljeni general Franjo Feldij.

Ja sam ovdje kao član i utemeljitelj ove Udruge, koja treba brinuti da sve što je 105. brigada napravila za vrijeme rata ostane zabilježeno. Ona je bila aktivna od početka do kraja rata. Puno je ljudi poginulo i ranjeno, ali mogu reći da je puno tog i napravljeno. Mi smo se borili protiv zajedničkog neprijatelja u Slavoniji, branili smo Hrvatsku tamo gdje je trebalo, te smo oslobodili i naš kraj. Želim zahvaliti svima koji su nas vodili, posebice gospodinu Ivaniću našem zapovjedniku, ali i svima u zapovjedništvu Bataljuna u kojem sam i sam bio. Mislim da rezultati brigade govore sami za sebe, rekao je župan Damir Bajs koji je i sam bio pripadnik 105. brigade.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a