• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Srpanj
9

ŽUPAN BAJS NA SASTANKU ŽUPANA U VARAŽDINU

Župan Damir Bajs, na poziv varaždinskog župana Predraga Štromara u Varaždinu je sudjelovao na sastanku četvorice župana, a razgovaralo se o legalizaciji objekata i javno privatnom partnerstvu. Uz župana Bajsa, gosti župana Štromara bili su istarski župan Valter Flego i međimurski Matija Posavec.
Izvor: varaždinska-županija.hr

Velik broj zahtjeva podnijetih za legalizaciju s kojim su suočene sve četiri županije, stvorio je veliki pritisak na županijske upravne odjele. Prema riječima varaždinskog župana Predraga Štromara za rješavanje 28 tisuća zahtjeva koliko su ih primili  trebalo bi 11 godina. Ništa bolja situacija nije bolja niti u Međimurskoj županiji koja broji 20 tisuća zahtjeva, a isto toliko je pristiglo i u Bjelovarsko- bilogorsku. U Istarskoj županiji podneseno ih je gotovo 50 tisuća. Privremeno zapošljavanje novih ljudi tek je djelomično rješenje, jer, kako se je čulo na sastanku, nužno je redefinirati cijeli sustav čiji su dio katastar i gruntovnica. O mogućim rješenjima kojima bi se ubrzalo rješavanje zahtjeva za legalizaciju  namjeravaju razgovarati  s ministricom  Ankom Mrak – Taritaš, na sastanku koji će dogovoriti čim će to prije biti moguće.
Istarski župan Valter Flego iskoristio je ovaj susret da kolege pozove na tješnju suradnju u povezivanju turizma i poljoprivrede. K tome, ističući primjer Istre, rekao je su lošije vrijeme u prvom dijelu ovogodišnje sezone i uvođenje viza za ruske i ukrajinske goste, utjecali da se turistički djelatnici okreću domaćim gostima, te onima iz susjednih zemalja.
Župan Bajs pohvalio je ideju o organizaciju susreta poput ovog u Varaždinu, jer Europska unija očekuje da unutar Hrvatske surađujemo na regionalnoj razini.
Varaždinski župan Štromar svojim je kolegama predstavio model javno – privatnog partnerstva koji je u toj Županiji uspješno zaživio.  Osim u školstvu, među prvima počinje primjenjivati model javno-privatnog partnerstva u zdravstvu u dogradnji dijela županijske Opće bolnice.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a