• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
14

ŽUPAN BAJS O ZDRAVSTVU NA PODRUČJU BBŽ

1. Temeljem Zakona o sanaciji javnih ustanova Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo zdravlja 2012. godine preuzelo je osnivačka i upravljačka prava Opće bolnice Bjelovar od Bjelovarsko-bilogorske županije. Sada četiri godine kasnije sačinjen je i pušten u proceduru Zakon o izmjenama i dopunama sanacije javnih ustanova, a prihvatili li ga Hrvatski Sabor, prekinut će se postupak sanacije 31 zdravstvene ustanove, među kojima i 18 županijskih bolnica, a samim time i postupak sanacije Opće bolnice Bjelovar.

Spomenute izmijene Zakona uskoro bi se trebale naći na saborskim klupama, a nakon toga osnivačka i upravljačka prava Opće bolnice Bjelovar temeljem Zakona Vlada Republike Hrvatske prepustila bi Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na županu je tada, da kada se za to steknu uvjeti, imenuje članove Upravnog vijeća Opće bolnice Bjelovar, imenuje v.d. ravnatelja Opće bolnice Bjelovar nakon čega bi uslijedilo raspisivanje natječaja za ravnatelja.

Nakon navedenog postupka Sporazumom između Ministarstva zdravlja i Bjelovarsko-bilogorske županije utvrdile bi se daljnje obveze vezane uz funkcioniranje i rad Opće bolnice Bjelovar.

2. Na sastanku s ministrom zdravlja Dariom Nakićem župan Damir Bajs razgovarao je i o novom sustavu Hitne pomoći. Dobra je vijest kako je prijedlog Bjelovarsko-bilogorske županije i Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije prihvaćen u nadležnom Ministarstvu i samim time u našu županiju stiže još jedan TIM T1 koji će pokrivati područje Grubišnog Polja.  Daljnje je to podizanje kvalitete zdravstvene zaštite stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije, jer ne zaboravimo područje Grubišnog Polja do sada je bilo pokriveno samo s TIMOM T2 kojeg čine 2 dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač. S TIMOM  T1 dolazi i liječnik. Nakon što se TIM T1 i oformi bit ćemo jedina županija u Hrvatskoj kojoj su svi gradovi pokriveni TIMOVIMA T1.

3. U želji podizanja standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar 2007. godine krenulo se u projekt rekonstrukcije i gradnje nove bolnice. Kroz godine pripremanja projekta Bjelovarsko-bilogorska županija ishodila je svu potrebnu projektnu dokumentaciju uključujući i prostorno planiranje sve do građevinske dozvole.

U međuvremenu sukladno dogovorima između Ministarstva zdravlja, Opće bolnice Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije nadležno Ministarstvo uvrstilo je rekonstrukciju i gradnju nove bolnice u Bjelovaru među prioritetne projekte za čiju su se realizaciju sredstva osigurala u fondovima Europske unije.

Realizacijom projekta rekonstrukcije i gradnje nove bolnice Bjelovar dosadašnja bolnica paviljonskog tipa pretvorila bi se u novu modernu bolnicu, prvenstveno zgradu kirurgije sa svim pratećim  djelatnostima koje bi trebale dati jedan novi sadržaj i pretvoriti bolnicu starog tipa u modernu opću bolnicu, a koju građani županije i šire očekuju. Nova bolnička zgrada prostirala bi se na 18 250 četvornih metara, a svoje mjesto u njoj pronaći će i dnevna bolnica.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zatražio je sastanak s nadležnim ministrom kako bi se utvrdila dinamika gradnje nove bolnice, no umjesto sastanka 9. ožujka iz Ministarstva zdravlja u Bjelovarsko-bilogorsku županiju stiže dopis u kojemu stoji da Ministarstvo otkazuje sve projekte u Republici Hrvatskoj vezane uz dostavu projektnih prijedloga „Ulaganje u dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije“.

Na posljednjem sastanku s ministrom zdravlja Dariom Nakićem župan Bajs je ponovno usmeno zatražio razmatranje te odluke i nastavak projekta budući da su za njega osigurana sredstva i da je on u potpunosti usklađen s ugovorima o pristupanju Europskoj uniji – posebno za djelatnosti koje se financiraju iz europskih fondova. Za njeno financiranje osigurana su i sredstva od cca 160 milijuna kuna, i to sto milijuna kuna od kojih bi 85 milijuna izdvojila Europska unija, 15 milijuna je utvrđeno iz državnog proračuna, a ostatak do 160 milijuna preuzela je na sebe Bjelovarsko-bilogorska županija.

Projekt je također u potpunosti spreman za gradnju, ima važeću građevinsku dozvolu, kao i Studiju izvodljivosti usklađenu sa standardima Europske unije koja je posebice važna kada se radi o povlačenju Europskog novca.

 Riječ je o bolnici koja je pripremljena i projektirana kao jedna od najmanjih u Republici Hrvatskoj za koju je izdana suglasnost Ministarstva zdravlja od nekoliko Vlada Republike Hrvatske.

Župan Bajs razumije da postoji interes za prerazmatranje projekata od bivše Vlade te utvrđivanje svih relevantnih činjenica, ali ostaje ustrajan da se s projektom gradnje nove bolnice u Bjelovaru nastavi i očekuje sastanak s ministrom zdravlja, bilo u Zagrebu bilo u Bjelovaru, kako bi se utvrdila dinamika nastavka projekta, odnosno početak gradnje nove bolnice, za koju su već osigurana sredstva.

Župan Bajs osvrnuo se na vraćanje bolnice pod okrilje Županije. Što se tiče tog dijela sastanka mogu jedino pozdraviti želju ministra da provede zakon koji je na snazi, da vrati županijama upravljačka prava nad bolnicama i da se dogovorimo kako ćemo dalje rukovoditi njima.

Ministar Nakić naznačio je da će Ministarstvo zdravlja napraviti jedan pomak u zdravstvenoj skrbi, posebno vezan uz ruralna područja, područja koja ne mogu sama sebi financirati timove i doktore. Moram reći da je to put kojeg mogu samo pozdraviti. Dobra vijest za sve nas da je Ministarstvo predložilo da dobijemo dopunski tim T1 hitne pomoći koji bi bio baziran u Grubišnom Polju. Time bi se digla kvaliteta zdravstvene zaštite u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i time bi dobili, da onih 15 minuta koja su predviđena da dođe vozilo hitne pomoći, u cijelosti i ispuni. U timu T1 bila bi dva medicinska tehničara te doktor, što je puni sistem zaštite. To bi bio potez u pravom smjeru, naglasio je župan Bajs komentirajući potez Ministarstva vezan uz uvođenje novog tima TI za područje BBŽ.

2007. godine Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar krenule su u projekt rekonstrukcije i gradnje nove bolnice, novih zgrada koje bi trebale omogućiti zdravstvo 21. stoljeća. Znamo da je naša bolnica jedna od najstarijih po tradiciji u Hrvatskoj, ali isto tako i zgrade su iz 18.,19. i 20. stoljeća i to paviljonskog tipa. U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja 2009. na 2011. godinu  izdalo je odgovarajuće dokumente kojima potvrđuju potrebu i mogućnost da se gradi nova bolnica. Dogovorili smo ukupnost svega što je potrebno da dođe do realizacije tog projekta. Time bi dobili ne samo 7 250 kvadrata novog prostora, već i objedinjenje kirurške djelatnosti, odnosno svega što je potrebno da naša bolnica ima mogućnost davati zdravstvene usluge na najvišem nivou. Mi smo s prošlom Vladom dogovorili i ukupnost financiranja, istaknuo je župan Bajs i dodao - Ministar je ovog trenutka donio odluku da svi projekti koji su u tijeku, među kojima je i naš, da se zaustave. Ja sam i prije toga tražio susret u Ministarstvu upravo oko teme. To sam rekao i na sastanku župana s ministrom i vjerujem da će se on i dogoditi. Moramo znati da je naš projekt jedan od najboljih projekata u zdravstvu u Hrvatskoj, koji ima svu potrebnu dokumentaciju, građevnu dozvolu, studiju izvodljivosti i tender. Mi smo u mogućnosti odmah povući sredstva iz  Europske unije, a kad je riječ o sredstvima EU, onda govorimo da su to sredstva koja Hrvatska premalo povlači. Tek četiri, pet zdravstvenih objekata u Republici Hrvatskoj ima građevnu dozvolu. Naravno da postoji potreba da ministarstvo razmotri projekte bivše Vlade, međutim naš projekt je uvijek bio usuglašen sa sporazumom koji ima Vlada Republike Hrvatske i Europske unije te s djelatnostima koje su tamo usuglašene. Vjerujem da ćemo na sastanku koji će, nadam se biti uskoro, razmotriti mogućnost nastavka tog projekta što je ključno za standard zdravstva u ovom dijelu Hrvatske. Vjerujem da kada te činjenice budu na stolu, da će ministar donijeti odluku o nastavku procesa gradnje bolnice za koju postoje svi uvjeti, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a