• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
19

ŽUPAN BAJS OBIŠAO RADOVE NA OBNOVI PODRUČNE ŠKOLE U MEĐURAČI I RADOVE NA MODERNIZACIJI PROMETNICE NOVA RAČA – SLOVINSKA KOVAČICA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u pratnji načelnika Općine Nova Rača Darka Knežića i ravnatelja Osnovne škole Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Darija Jaušića obišao je radove koji su trenutno u tijeku na obnovi Područne škole u Međurači, europskog projekta vrijednog 414.039,50 kuna.

Tako je ta mala Područna škola na području općine Nova Rača u kompletnoj obnovi školske zgrade, od temelja do krova, a projekt podrazumijeva:

- Izolaciju vanjskog zida i postavljanje nove ovojnice
- Izolaciju stropa prema tavanu
- Zamjenu vanjske stolarije
- Obnovu krovišta
- I druge potrebne radove

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Međurača. Tu području školu trenutno pohađa 12 učenika u dva razredna odjeljenja. Nakon obnove školske zgrade uvelike će im se poboljšati uvjeta školovanja, a nastavnici će, također, imati bolje uvjete rada.

Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja. Inače, nakon postupka javne nabave u sklopu Osnovne škole Ivana viteza Trnskog Nova Rača će u obnovu i Područna škola u Severinu - projekt vrijedan gotovo milijun kuna.

Posao na obnovi školske zgrade dobila je domaća tvrtka GRAD-IM iz Gornje Ploščice kojoj je ovo druga škola koju obnavljaju na području naše županije.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija je u projektu obnove će 11 škola na svom području  europskog projekta vrijednog gotovo 27 milijuna kuna.  

No, posao energetske obnove školskih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tek je u zamahu, jer Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su na raspisanom posljednjem natječaju u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte vrijedne oko 140 milijuna kuna.

„ Škola je prije dvije godine bila vrlo trošna, parket truo, osjećao se miris vlage. Prije dvije godine je ova učionica renovirana. Prozori se nisu mogli otvoriti, a ako ste ih i  uspjeli otvoriti, morali ste se pomučiti da ih zatvorite jer je drvena stolarija bila vrlo trošna.  A sada uživamo, djeca zadovoljna, roditelji zadovoljni. Bili su nestrpljivi hoće li radovi biti gotovi do kraja školske godine i baš se vesele i uživaju. Mislim da je to velika stvar i za selo i za zajednicu“, rekla je zaposlenica škole Antonija Dolenac.

„Ono što ste imali priliku vidjeti je da su radovi pri kraju. Ono što nam ostaje, ako sve bude po planu, za dva do tri tjedna pristupit će se energetskom pregledu i certificiranju zgrade da bi se istim dokazala ušteda koja je projektom predviđena. Ovih dana očekujemo konačno pokretanje postupka javne nabave za  školu u Severinu.  Čekamo odluku o financiranju za  školu u Dautanu i u pripremi imamo još dva glavna projekta za škole u Sasovcu i Bulincu“, rekao je ravnatelj OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.

„Kada govorimo o školstvu radimo na 11 mjesta. Radi se o područnim i matičnim školama. Ono što je ključno je da projekt ide svojim tijekom, da se radi na vrijeme i da, kao što vidimo ovdje u Međurači, donosi novi standard, i u školstvo i u zdravstvo. Mi smo prijavili i preko 40 projekata za novi natječaj za energetsku obnovu. Gotovo svi natječaji su nam potvrđeni i taj novi ciklus bit će vrijedan preko 130 milijuna kuna.  Kao što vidite, županija se pretvorila u veliko gradilište i meni je drago da ovdje u Međurači možemo posvjedočiti da naši izvođači , koji su većinom s područja naše županije, rade punom parom, ali i sa standardima koje hoćemo. Ova škola u Međurači bit će kompletno obnovljena, od temelja do krova. Promijenit će se stolarija, vanjski dio ukupnosti fasade i očekujemo da u skorije vrijeme bude i gotova. Kada govorimo o tome, onda će ona omogućiti , uz nabavu opreme što će financirati sama Bjelovarsko-bilogorska županija, da učenici kako u područnim tako i matičnim školama imaju standard koji je potpuno jednak i primjeren sadašnjem trenutku. Veseli me i činjenica da je Županija, po prijavama na Fond za energetsku učinkovitost, druga u Hrvatskoj“, istaknuo je župan Damir Bajs.


Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je i radove na asfaltiranju dionice ceste na potezu Nova Rača – Slovinska Kovačica u dužini od 4,6 kilometara ukupne vrijednosti radova od 3 milijuna kuna.

Nastavak je to uspješne suradnje i partnerskog odnosa na obnovi i modernizaciji cesta na području naše županije, a između Bjelovarsko-bilogorske županije i jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općine Nova Rača, jer investiciju od 3 milijuna kuna financirat će u jednakom omjeru Županijska uprava za ceste i Općina Nova Rača.

„ Ova cesta je jako bitna za naše selo. Zbog toga smo neizmjerno zahvalni Županiji, našem županu, što su nam  omogućili da možemo slaviti to i zbog toga smo jako sretni. Cesta vodi prema općinskom središtu Nova Rača i dalje prema Bjelovaru. Skraćuje nam put od otprilike 10 km do Bjelovara i iznimno nam je to važno“, rekao je predsjednik mjesnog odbora Slovinska Kovačica Mato Vinceković.

„Ovo je od velike važnosti za mještane. U selu Slovinska Kovačica imamo jednog poduzetnika koji vrši otkup pšenice i kukuruza. Prometno je dosta, i  naravno da čim je ovako bolja cesta , da će se i iz udaljenijih mjesta vršiti otkup i da će biti pristupačnije doći.  A i sama povezanost, to je jedna prečica prema Novoj Rači,a i bliže je prema Bjelovaru. Zahvalni smo županu na modernizaciji ceste“, rekao je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

„Kada govorimo o županijskim cestama i planu za 2018., reći ću da je dobar dio vezan ne samo uz ŽUC i njegova sredstva, nego i uz model pola-pola.  Tu nam se javljaju općine i gradovi, a ovaj potez između Nove Rače i Slovinske Kovačice je najduži potez koji će biti asfaltiran u 2018. i  jedan od najdužih poteza u zadnjih desetak godina, tek nešto manje od 5 kilometara dužine.   Ukupna vrijednost će biti 3 milijuna kuna, pola Županijska uprava za ceste, pola Općina Nova Rača.  Očekujemo da cesta uskoro bude gotova.  To nije kraj ukupnosti aktivnosti ŽUC-a za ovu godinu.  U modelu pola-pola, ali i jednim dijelom i u financiranju Županijske uprave za ceste očekujemo da ćemo ove godine, ako bude sve kako treba, asfaltirati  15-16 kilometara“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a