• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
18

ŽUPAN BAJS OBIŠAO RADOVE NA PODRUČJU OPĆINE BEREK

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao je radove na području Općine Berek i to mjesto sanacije klizišta u naselju Krivaja, te radove na izgradnji distributivnog vodoopskrbnog cjevovoda koji se gradi u naseljima Mali Potok i Ruškovac.

1. SANACIJA KLIZIŠTA U KRIVAJI

Prije dvije godine u mjesecu travnju Bjelovarsko-bilogorsku županiju pogodilo je nevrijeme s velikim oborinama uslijed kojih su nastala brojna klizišta na području županije. Jedno od većih nastalo je u mjestu Krivaja na području Općine Berek nakon čega je Bjelovarsko-bilogorska županija odmah uskočila u pomoć i pomogla obiteljima kojima su stradale kuće i gospodarski objekti te proglasila elementarnu nepogodu.

U samom centru mjesta Krivaja nedaleko od novoizgrađenog mjesnog Doma nastali su odroni zemljišta duboki nekoliko metara, a uz prijetnju okolnim kućama veliku ugrozu činili su i tamošnjoj prometnici. Odmah su krenuli pripremni radovi kako bi se sanacija napravila učinkovito, a ne samo površinski. Tako je za samo obnovu stručni elaborat i projekt sanacije napravio Geotehnički fakultet u Varaždinu, a  u sanaciju je uloženo 670 178, 33 kune.

Kompletnu investiciju sanacije pokrila je Županijska uprava za ceste, a ovih dana krenut će i završno asfaltiranje na toj dionici vrijedno 55 tisuća kuna, koje će također biti financirano sredstvima ŽUC-a.

2. IZGRADNJA VODOVODNE MREŽE NA PODRUČJU OPĆINE BEREK

Na području Općine Berek prije desetak godina izgrađenost vodoopskrbne mreže bila je svega 10%, točnije, vodovodom je bilo pokriveno samo središte općine - naselje Berek. Danas je slika potpuna drugačija, jer partnerskim odnosom Općine Berek, Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatskih voda izgrađenost vodovodne mreže dovršetkom dionice Mali Potok i Ruškovac penje se na 70%.

Sama dionica vodovoda koja prolazi kroz naselja Mali Potok i Ruškovac duga je 6,5 kilometara i vrijedna 1.444.390,40 kuna, a njena izgradnja financira se u omjeru 80% Hrvatske vode i 20% Bjelovarsko-bilogorska županija.

Izgradnja i ove dionice vodovoda na području Bjelovarsko-bilogorske županije podiže standard vodoopskrbljenosti naših građana pitkom vodom. Podsjetimo, prije dvadeset godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na 17% izgradnje vodovodne mreže na svom području. Projekt daljnje izgradnje vodoopskrbe na sebe je tada preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija i napravila niz aktivnosti kako bi se ta slika promijenila.

Razvijalo se i ulagalo povećanim naporima i to je rezultiralo pokrivenošću županije vodoopskrbom na 60%, što znači da smo kroz dva desetljeća vodoopskrbu povećali za tri i pol puta.
U tijeku je i izrada europskog projekta vodoopskrbe Bjelovarsko-bilogorske županije koju su na sebe preuzele Hrvatske vode u partnerskom odnosu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Sve to zajedno trebalo bi omogućiti kroz vrijeme koje dolazi dostizanje hrvatskog prosjeka, a potom i sto postotnu dostupnost pitke vode iz vodovodne mreže svim našim građanima.

„Sretni smo i zadovoljni što je sanacija u Krivaji završena. Bilo je pogođeno nekoliko kuća, u potezu od nekih 100 metara. Sada je to riješeno i stavljeni su odvodi. Potrebno je da se asfalt završi i to počisti, ali ja sam zadovoljan sa svime što se napravilo.“, rekao je Zlatko Herceg, predsjednik MO Krivaja.

„Zbog klizišta bile su ugrožene kuće, ali i promet. Tada smo hitno intervenirali na župana i ŽUC, ali i sve institucije. Krenulo se u sanaciju, ŽUC je raspisao natječaj i proveo postupak sanacije. Ovom prilikom želim se zahvaliti ravnatelju, ŽUC-u i županu što su sanirali ovo klizište. Ovih dana sanirat će se i cestovna mreža i samo neka nam se to više ne dogodi. Što se tiče vodovoda, pred dva mjeseca su krenuli radovi, a kroz mjesec dana očekujemo da će biti gotova dionica Mali Potok i Ruškovac, a za dalje očekujemo sredstva iz fondova Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja. Napomenut ću da je ovo veliki uspjeh da smo u 10 godina uspjeli pokriti 70% općine s vodovodom, a ono najbitnije je da se ljudi priključuju na njega.“, izjavio je načelnik Općine Berek, Mato Tonković.

„U Krivaji je najveći problem bio što su ovdje stradale kuće zbog klizišta. Sanacija je završena i dobro je uspjela, jer problema više nema. Tada je bilo bitno riješiti stambeno pitanje ljudima kojima su oštećene kuće, točnije riječ je o osam kuća koje je bilo onesposobljeno za život. Tada su Županija i Općina omogućili adekvatno zamjensko mjesto za život dok se ne obnove njihove kuće. Sada je pred nama asfaltiranje koje će biti dovršeno kroz 2 tjedna i tada će sve biti vraćeno u prvobitno stanje. Napomenut ću da kada govorimo o ukupnosti šteta od klizišta na županijskim cestama, ove godine smo sanirali cesta u vrijednosti od 2 milijuna kuna.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a