• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
23

ŽUPAN BAJS OTVORIO NOVOOBNOVLJENU AMBULANTA U ROVIŠĆU I NAJAVIO ASFALTIRANJE CESTE U TUKU

Sukladno najavama župana Damira Bajsa vezanim uz obnovu svih ambulanti na području Bjelovarsko-bilogorske županije krenula je njihova obnova. Tako su u tijeku radovi na obnovi niza ambulanti na području županije, a nakon Velikog Grđevca, radovi u Rovišću privedeni su kraju. Tako su župan Damir Bajs i načelnik općine Rovišće Slavko Prišćan otvorili novoobnovljenu ambulantu,a župan Bajs na otvorenje nije došao praznih ruku, već je poklonio televizor koji će se postaviti u čekaonicu ambulante kako bi se građanima skratilo vrijeme dok čekaju na pregled kod liječnika.

Radovi obnove na ambulanti u Rovišću vrijedni su 135 tisuća kuna, a unutar nje djeluju dva tima Opće medicine i Stomatološka ordinacija. Njenom obnovom djelatnici ambulante, ali i sami stanovnici općine, dobili su zdravstveni standard primjeren 21. stoljeću. Tako je u novoobnovljenoj ambulanti postavljena nova stolarija, nova rasvjetna tijela, klimatizacijski uređaji, obojane su prostorije, te osvježen je ulaz u samu zgradu.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. i 2017. godini krenuli su u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija temeljem decentraliziranih sredstava preko svog Doma zdravlja staviti u obnovu sve ambulante na svom području za što je u 2016. i 2017. godini osiguran iznos od 1.200.000,00 kuna. Time su se osigurali financijski okviri za radove i obnovu ambulanti koje će tada imati ujednačeni standard, a radovi će se odvijati ovisno o potrebama svake pojedine ambulante. Radovi će tako obuhvatiti izgradnju vezanu uz bolji prolaz objektu, izmjenu stolarije ili neke druge radove ovisno o potrebi.

U sklopu obnove ambulanti diljem Bjelovarsko-bilogorske županije ostvaruje se i suradnja i partnerski odnos s gradovima i općinama prvenstveno u pogledu uređenja okoliša ili boljeg pristupa ordinaciji.

Navedeni radovi ujedno su i priprema za ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu temeljem sredstava Europske unije i natječaja za dobivanje europskih sredstava na koja će aplicirati Bjelovarsko-bilogorska županija kao predlagač. Riječ je o natječaju koji podrazumijeva nabavu dijagnostičko-terapijske i medicinsko-tehničke opreme kako bi ordinacije primarne zdravstvene zaštite uz uređen prostor za rad imale i najsuvremeniju opremu i dijagnostiku.

U konačnici riječ je o trideset i devet objekata u kojima naši građani dobivaju primarnu zdravstvenu zaštitu, a koji bi u naredne dvije godine prema planu trebali biti kompletno uređeni i primjereni zdravstvenom standardu 21. stoljeća.

„Nema razloga da bilo koji građanin županije ima drugačiju uslugu, živio on u ruralnom ili urbanom dijelu, svi moramo imati jednak standard. Rekli smo da nećemo štedjeti sredstva jer želimo napraviti temeljnu obnovu ambulanti. Ovo je priprema za natječaj za dobivanje europskih sredstava kako bi opremili ambulante i novom opremom. Veseli me dobar odaziv liječnika, traže opremu koja nije bila prije montirana, što znači da će se neke pretrage moći obaviti i u ambulanti, a liječnici su spremni i dodatno se educirati. Sve to radimo s ciljem da svi građani županije imaju jednak pristup liječnicima, ali i da našim liječnicima bude ugodnije raditi u ambulanti. Moram pohvaliti i suradnju s Općinom Rovišće, načelnik je pristao uključiti se u obnovu ambulante i riješiti pristup samoj zgradi, projekt je napravljen, i radovi su u tijeku. Mi očekujemo da kroz ovaj program, do sredine sljedeće godine, sve ambulante u županiji budu obnovljene.“ rekao je župan Bajs.

„Kako bi mještani općine imali dobru i kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu mi smo radili sitne popravke u ambulanti koji su bili prijeko potrebni. U dogovoru sa županom, našli smo zajedničko rješenje, a to je da Županija svojim sredstvima uredi unutrašnjost, a Općina će urediti prostor ispred zgrade kako bi on bio oplemenjen i kako bi dao jednu sliku samog mjesta Rovišće. Zaista sam sretan što je ovaj zajednički projekt brzo realiziran, ne samo na veselje nas iz Općine, već svih mještana. Sada napokon možemo reći da imamo ambulantu primjerenu onome što smo očekivali, a to je da je ambulanta u ruralnom području gotovo identična kao i u urbanom području.“, izjavio je načelnik Prišćan.

Nakon otvorenja ambulante, župan Bajs zajedno s načelnikom Prišćanom obišao je sjedište i skladište tvrtke BKL d.o.o. koja se bavi uvozom i izvozom novih i rabljenih poljoprivrednih strojeva. Tvrtka BKL d.o.o može se pohvaliti da izvoz čini 30% njihove prodaje, a izvoze čak i u Japan. Tako se strojevi kupljeni s područja Bjelovarsko-bilogorske županije mogu vidjeti  i u Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Turskoj itd.

Posjetu općini Rovišće župan Damir Bajs završio je obilaskom ceste u Tuku. Riječ je o prometnici koja nije asfaltirana od 70-ih godina prošlog stoljeća, a s obzirom da navedena cesta nema nogostup, predstavlja opasnost za mještane, a ponajviše za one najmlađe.

„ŽUC je nakon niza godina krenuo u asfaltiranje županijskih cesta. Potrebe su velike, a kao prioritet se gledaju ceste koje spajaju nešto ili gdje se nalaze naselja gdje živi veći broj ljudi. Jedan od tih naselja je i Tuk. Mi ćemo nakon asfaltiranja u Čazmi započeti asfaltiranje u Tuku, pripremne radnje su završene, a pred nama je upitna mogućnost izvođača da to naprave ovisno o vremenu. Pokušat ćemo to napraviti ove godine, ali ako ne uspijemo to riješiti sada, tada će ova cesta u Tuku biti prva cesta sljedeće godine. Pošto je ovdje veliki broj ljudi i djece, mi ovu cestu vidimo kao prioritet.“ zaključio je Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a