• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Siječanj
21

ŽUPAN BAJS POSJETIO GRAD DARUVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom posjetio župu Svetog Antuna Padovanskog, tamošnju Glazbenu školu Brune Bjelinskog te Savez Čeha u Republici Hrvatskoj.

Relativno mlada daruvarska župa Svetog Antuna Padovanskog već nekoliko godina je u gradnji župne crkve. Do sada je u njenu gradnju uloženo preko sedam milijuna kuna, a preostalo je još radova u vrijednosti od oko četiri milijuna kuna kako bi župna crkva i njen okoliš bili dovršeni. Do sada su pomagali mnogi, među kojima i Bjelovarsko-bilogorska županija, a pomoć županije nastavit će se i dalje.

Tražili smo od župana pomoć u radovima oko uređenja okoliša. Ovdje vjernici dolaze na večernje i ranojutarnje mise. Nemamo vanjsku rasvjetu i asfaltirane staze i putove do crkve, rekao je župnik Engelman prilikom posjeta župana Bajsa njegovoj župi, naglašavajući prioritetne radove, nakon kojih preostaje dovršetak grijanja, završetak pročelja u vidu fasade, te dovršetak unutrašnjosti crkve.

Župa Antuna Padovanskog je imala potporu od Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Daruvara. Mene je veselilo obići crkvu i vidjeti u kakvom je stanju.  Rečeno mi je da postoji veliki interes vjernika i kako postoji potreba, da crkva koja nije do kraja dovršena, se stavi u punu funkciju. Dogovor je da Grad i Županija počnu rješavati pitanje okoliša župe, kako bi se riješili najproblematičniji dijelovi. Vjerujem da ćemo u 2016. napraviti sve što je potrebno. Također, pitanje fasade ćemo prijaviti na Fond za energetsku učinkovitost i na taj način omogućiti državno financiranje. U tome će Županija osigurati besplatnu pomoć za župu u vidu izrade projektne dokumentacije, naglasio je župan Bajs.

Župan Bajs posjetio je i daruvarsku Glazbenu školu Brune Bjelinskog i tom prilikom darovao simboličan ček na deset tisuća kuna čime se Bjelovarsko-bilogorska županija priključila humanitarnoj akciji za kupnju glasovira.

Drago mi je što se Županija uključila i što je prepoznala našu inicijativu, te nam pomaže sa srcem. Sigurni smo da će ona biti pokretač jedne dobre kampanje koja će biti i više nego uspješna. Crowdfunding kampanja je kampanja koja se aplicira na stranoj platformi i koja prikuplja donacije iz cijelog svijeta. Bitno je da lokalna zajednica prepozna bitnost i da se uključi u kampanju. Također, bitno je da nas ima što više i da pokrenemo cijeli svijet da nam pomogne. Glasovir je namijenjen svim korisnicima i bit će postavljen u kinu. Drago mi je da smo kroz par godina uspjeli napraviti puno i da imamo 240-250 učenika, 17 programa, 31 zaposlenog i područni odjel u Grubišnom Polju. I moramo se pohvaliti da jedini u Hrvatskoj imamo školovanje odraslih, naglasila je ravnateljica Vanda Cegledi.

S našom glazbenom školom dogovoreno je da će Županija poduprijeti kupnju glasovira. Posebno me zaintrigirao model prikupljanja sredstava kroz crowdfunding. To je prvi javni slučaj na našem području gdje se na taj način prikupljaju sredstva. Dogovorili smo da ćemo uručiti 10 000 kuna kako bi potaknuli druge da uplaćuju. Dok se završi rok prikupljanja sredstava, koji kreće 1. veljače, ako bude potrebe Županija će omogućiti preostali iznos koji je potreban da se osigura novi klavir, koji bi bio smješten ispod Gradske uprave u njihovom Kinu, naglasio je župan Bajs.

Za vrijeme svog posjeta Daruvaru župan Bajs posjetio i Savez Čeha. Naime, u gradu Daruvaru započelo je obilježavanje Mjeseca materinskog jezika u cilju očuvanja i promicanja češkog jezika.

Županija podupire manjine na našem području, a češka manjina je među najbrojnijim i najstarijim u županiji. Veseli me niz aktivnosti i programa koje predviđaju u svakoj godini, tako da ih mi podupiremo kroz razne načine. Ovog puta dali smo potporu aktivnosti koja je ključna, a to je čuvanje jezika samobitnosti svake nacionalnosti, u ovom slučaju češke manjine. Županija je financirala dolazak logopeda iz Praga koji će omogućiti da svi naši, prvenstveno školarci, imaju mogućnost da nauče češki jezik na kvalitetan i dobar način, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a