• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
4

ŽUPAN BAJS POSJETIO OSNOVNOŠKOLCE PODRUČNE ŠKOLE SEVERIN PRVOG DANA NOVE ŠKOLSKE GODINE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je osnovnoškolce Područne škole Severin prvi dan nove školske godine. 2017./2018. školske godine Područnu školu Severin pohađat će 38 učenika od prvog do četvrtog razreda od čega je njih 8 prvašića.

U Republici Hrvatskoj prioritet bi svakako trebalo biti obrazovanje, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svakako jest. Uz profesore i nastavnike koji prenose svoje znanje učenicima prioritet je i stvaranje materijalnih uvjeta za sve naše učenike. Tako je posljednje četiri godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obnovljeno desetak škola.

Lani su obnovljene dvije velike Osnovne škole u županiji, ona u Siraču vrijedna 1,6 milijuna kuna čija je energetska obnova svojevremeno bila financijski najvrjednija obnova jedne osnovne škole u Hrvatskoj. Također, obnovila se i Osnovna škola Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači, obnova vrijedna gotovo 750 tisuća kuna, a sada će u obnovu i njena područna škola u Severinu.

Riječ je o Područnoj školi  energetske obnove vrijedne 915 tisuća kuna putem kojeg će se izmijeniti vanjska stolarija, urediti vanjska ovojnica zgrade odnosno postaviti termo fasada i toplinska zaštita, ugraditi toplinska izolacija stropova prema tavanu, spustit će se stropovi, obnovit će se pod u dvorani te će se izgraditi rampa za osobe s invaliditetom.

Tako će učenici te Područne škole zadnji puta prvi dan škole krenuti u neobnovljenu školsku zgradu, jer od iduće školske godine ona će biti energetski obnovljena.

Među najvrjednijim je to projektima obnove Područnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a koji se većim dijelom financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Obnovom zgrade uvelike će se podići standard školovanja tamošnjih učenika, a Bjelovarsko-bilogorska županija sustavnim ulaganjem u obnove školskih zgrada želi omogućiti jednak standard školovanja svim svojim učenicima.

Inače, ove 2017./2018. školske godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima 8 782 osnovnoškolaca, a po prvi puta će u školske klupe 1 087 učenika, odnosno prvašića. Svima njima bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs poželio je uspješnu novu školsku godinu, uspješno savladavanje školskog gradiva, ali i sretno djetinjstvo i stvaranje lijepih uspomena iz osnovnoškolskih dana.

„Danas sam krenula prvi put u školu. Sviđa mi se biti ovdje, zajedno s mamom sam se pripremila, kupila knjige i bilježnice. Volim školu i radujem se, a najviše se veselim učenju engleskog i hrvatskog jezika. Veselim se i obnovi škole i mislim da će to biti lijepa škola.“, rekla je učenica 1. razreda PŠ Severin Lucija Lušić.

„Ovih dana očekujemo potpis ugovora kako bismo mogli pristupiti postupku javne nabave, te što prije odabrati izvođača kako bi što prije krenuli u obnovu. Imamo 62% sufinanciranje od Fonda, a ostatak će sufinancirati osnivač, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija. Prihvatljivi troškovi iznose 814.000 kuna, ali imamo i dodatne radove u koju ulazi izgradnja rampe, a to ne pripada u prihvatljive troškove. Inače, dosada naša matična škola imala je šest područnih škola, ali smo školu u Slovinskoj Kovačici privremeno zatvorili zbog nedostatka učenika, ali se možemo pohvaliti da imamo povećan broj učenika u matičnoj školi.“, pojasnio je ravnatelj Dario Jaušić.

„Mi želimo imati iste uvjete za sve, bez obzira išli vi u matičnu ili područnu školu. Ova škola u koju ide 38 učenika, ulazi u ciklus obnove. Mi smo u prethodne četiri godine obnovili desetak velikih škola i očekujemo potpis ugovora za naših 11 školskih objekata koji koriste 12 škola. Najveći je to ciklus investicija nakon dugo vremena, a i sama Županija će osigurati oko 10 milijun kuna. Drago mi je da smo u projekt uključili i nekoliko područnih škola, a jedno od njih je i Područna škola Severin. Voljeli bismo da smo ugovor potpisali i prije kako bi se radovi odradili preko ljeta, ali bez potpisa ugovora to nije moguće. Ipak, ovi školarci koji su danas s nama ove godine zadnji puta idu u ovakvu školu jer će nakon toga škola biti u potpunosti obnovljena. Lijepo je vidjeti naše školarce da su veseli što su se vratili u školu gdje će upotpuniti svoje znanje.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a