• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Prosinac
17

ŽUPAN BAJS PREDSTAVIO PRIJEDLOG PRORAČUNA BBŽ ZA 2014. GODINU

Župan Damir Bajs i suradnici na konferenciji za medije predstavili su prijedlog županijskog proračuna i prateće programe za 2014. godinu, te projekcije za 2015. i 2016. godinu. Uz zamjenike župana Nevena Alića, Đurđice Ištef Benšić, Saše Lukića i Tanje Novotni Golubić, konferenciji su prisustvovali i pročelnici županijskih tijela i službi.

Za 2014. godinu planirani su prihodi i primici u ukupnom iznosu od 125.860.408,00 kune. Projekcija za 2015. godinu u iznosu od  126.071.392,00 kuna, te projekcija za 2016. godinu u iznosu od 126.328.108,00 kuna. Ukupni rashodi i izdaci Proračuna za programe korisnika Proračuna 2014. godinu iznose ukupno 125.860.408,00 kuna. Financijski izražene programske potrebe predložene su  u okvirima moguće potrošnje, obzirom na uvjete gospodarske krize  prisutne u svijetu i državi,  a koja ima utjecaja i na naše lokalne uvjete privređivanja i financiranja potreba u nadležnosti Županije.

U Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, šport i nacionalne manjine, planirani ukupni rashodi za 2014. godinu iznose 53.754.359,00 kuna. Dio ovog iznosa namjerava se potrošiti za izradu projektnih rješenja dvanaestak škola, s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave i poboljšanja pedagoškog standarda u okviru javno-privatnog partnerstva kao i za financiranje Centara izvrsnosti. Centri izvrsnosti osnivat će se pri pojedinoj srednjoj školi, ovisno o nastavničkom kadru koji je spreman provoditi program Centra. Polaznici su učenici srednjih škola koji pokazuju povećani interes za većim znanjem iz pojedinog predmeta i čiji su rezultati u redovnom obrazovnom procesu nadprosječni.

Kako je Bjelovarsko - bilogorska županija stočarska i poljoprivredna županija, istaknuo je župan Bajs na konferenciji za medije, na tom se području namjerava napraviti zaokret. Od predviđenih 6.042.464,00 kn za Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša, u okviru programa „Razvoj sela i seoskog prostora“  predviđeni su rashodi za županijski i državni izbor najuzornije seoske žene, županijsko, državno i svjetsko natjecanje orača, subvencije poljoprivrednicima, sufinanciranje nadzora i certifikacije, pčelarstvo, svinjogojstvo, program prerade i skladištenja. U okviru programa „Snaga mlijeka i meda“ školama, bolnicama i domovima za starije i nemoćne osobe na području županije osigurat će se redovna opskrba s medom i mlijekom od lokalnih proizvođača.

Za Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i fondove Europske Unije, ukupni rashodi za 2014. godinu su planirani u iznosu 11.666.693,00 kuna. Između ostalog, rashodi su planirani za izradu Županijske razvojne strategije u razdoblju 2014-2020 koja je preduvjet za povlačenje sredstava iz Strukturnih fondova EU, kao i za pripremu dokumentacije za projekte koji se kandidiraju na fondove EU i za natječaje ministarstava s ciljem povećanja korištenja Strukturnih fondova EU prije svega malih i srednjih poduzetnika i obrtnika.

Župan Damir Bajs je rekao da je na početku mandata bio u dilemi treba li platiti stare dugove ili ulagati u nove programe,a on je odlučio da je potrebno i jedno i drugo. Po pitanju dugova situacija je bolja nego prije šest mjeseci. „Ono što mene kao župana veseli je to što sada kada dođem u Županiju, znam da više nemamo 9 milijuna kuna rashoda i 200.000 kuna prihod, kao na početku mandata“- rekao je župan. Za svaki Upravni sektor, napravljeni su novi programi za iduću godinu, i gotovo svi su planirani u dogovoru sa partnerima kao što su Gospodarska komora, škole,vatrogasci, vojska i drugi. 

Krajem tjedna, o županijskom proračunu raspravljat će se na sjednici Županijske skupštine, kada se očekuje i njegovo donošenje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a