• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
24

ŽUPAN BAJS PRIMIO IZASLANSTVO KINESKOG GRADA LISHUA

U sklopu višednevnog radnog posjeta Hrvatskoj, nakon Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, izaslanstvo kineskog grada Lishua, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Chenom Ruishangom, posjetilo je Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Zamjenika gradonačelnika Ruishanga i njegove suradnike, ravnatelja Ureda za odnose s inozemstvom grada Lishua Pana Zhiqianga, zamjenika ravnatelja Komisije za razvoj Wu Songpinga, zamjenika ravnatelja Ureda za financije Cui Juna, glavnog planera Zavoda za zemljišne resurse Zhao Liqianga i ravnatelja Centra za zemljišne rezerve Lishua Yanga Xiaochuna, primili su župan Damir Bajs i zamjenik župana Neven Alić


Nakon uvodnog predstavljanja gostiju iz Kine i domaćina, razgovora o zajedničkim interesima i mogućnostima suradnje, došlo se do zaključka da je ulaganje u turizam područje za koje su predstavnici kineskog grada Lishua zainteresirani. Kako se čulo na susretu, odmah po povratku u Kinu informacije o mogućnostima ulaganja u turizam Bjelovarsko-bilogorske županije, ponajprije Daruvarske toplice, prenijet će tamošnjim gospodarstvenicima. Predstavnici Lishua iskazali su interes za uvoz vina i drveta, posebno namještaja od punoga drveta, što je u Kini uglavnom uvozni proizvod. Kad je namještaj u pitanju iz Rusije, a vino se, nakon francuskog i španjolskog, zbog niže cijene sada uvozi iz Južne Amerike.  Kako se čulo na prijamu, interes im je uspostaviti i proširiti suradnju s europskim zemljama među kojima je i Hrvatska. Uz Hrvatsku, boravak u Europi iskoristili su za posjetu Grčkoj i Mađarskoj.
Kineska provincija Zhejiang u kojoj je Lishui jedno od jedanaest administrativnih gradskih područja, po razvijenosti u samom je vrhu kineskih provincija po razvijenosti. U njoj živi 60 milijuna stanovnika, a godišnji je proračun 400 milijardi kineskih juana.

 

Bez obzira, što je u odnosu na Kinu i njezine provincije, Bjelovarsko-bilogorska županija i  Republika Hrvatska puno manjih razmjera, zainteresirani smo za suradnju s Kinom jer mogućnosti imamo – istaknuo je župan Bajs na prijamu dodavši da smo kao takvi dio odnosa Kine s Europom. Najveći hrvatski prijevoznik „Čazmatrans“  koji ima sjedište u Čazmi već je neko vrijeme u pregovorima s kineskim investitorom koji je zainteresiran za proizvodnju autobusa u toj tvrtci. Do sada je dobru suradnju s kineskim proizvođačima imalo trgovačko poduzeće „Pevec“,  a dio njih je iz provincije  Zhejiang  budući da se u njoj proizvodi šestina izvoznih proizvoda Kine.   

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a