• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
21

ŽUPAN BAJS PRIMIO PREDSTAVNIKE CRVENOG KRIŽA BBŽ I JUBILARNE DARIVATELJE KRVI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u prigodi obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi primio je predstavnike županijskog Crvenog križa na čelu s ravnateljicom Crvenog križa BBŽ Melitom Lozinom, ravnateljima Gradskih društava s područja BBŽ te jubilarne darivatelje krvi s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dan darivatelja krvi se obilježava 25. listopada, a toga dana želi se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života. Prijem kod župana Bajsa bio je prilika da župan Bajs čestita jubilarnim darivateljima krvi, ali i prilika za razgovor o radu Crvenog križa te planovima za budućnost. Naime, članovi županijskog Crvenog križa nesebično pomažu drugima kroz volontiranje, darivanje, prevenciju, organiziranje humanitarnih akcija – ukratko rečeno ruka spasa za ljude u potrebi. Sve to zajedno rade pod načelima humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dobrovoljnosti, jedinstvenosti i univerzalnosti.

Okupili smo se prigodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 25. listopada, budući da je na taj dan 1953. godine u gradu Sisku po prvi puta organizirana akcija prikupljanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i mi od tada nastojimo obilježiti taj dan svatko na svoj način. Prošle godine smo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prikupili 6.699 doza krvi. Pozvala bih sve mlade, žene da se priključe dobrovoljnim darivanjima krvi, da steknu osobni dojam o tom činu i da dalje odluče žele li darivati krv ili ne. Darivanje krvi oplemenjuje, nadahnjuje. Netko je davno rekao da su darivatelji nacionalno bogatstvo zemlje. Trebamo ih cijeniti, prepoznavati u sredini, biti im zahvalni, rekla je Melita Lozina, ravnateljica društva Crvenog križa BBŽ i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Garešnica.

Gradski Crveni križevi uvijek su bili aktivni u nizu aktivnosti u trenucima kada treba pomoći sebi i drugima, ali i u redovitim aktivnostima, koje se uvijek provode, kao što je dobrovoljno darivanje krvi, koje uvijek pratite, organizirate i pomažete. Kada govorimo o zdravstvu, o humanosti, o hrvatskim građanima, koji darivaju krv ili organe, onda ću reći da smo po tome pri vrhu, ne samo europske, već i svjetske ljestvice. Moram reći da se i naša županija uklapa u tu dobru i pozitivnu statistiku, u humani pristup prema potrebama drugih. Županija podupire aktivnosti Crvenog križa po zakonu, posebice kada je riječ o Županijskom Crvenom križu i financiramo sve aktivnosti Crvenog križa,  naglasio je župan Bajs.
Prvi put sam dao krv sa šesnaest godina 1973. godine na Brijunima. Drago mi je da sam se uključio u tu akciju i da pomažem sebi i drugim ljudima. Od toga sam dao krv osam puta "iz ruke u ruku" spasivši osam života na taj način. Od onda dajem redovito krv četiri puta na godinu. Molim sve mlade ljude da se uključe u akciju dobrovoljnog darivanja krvi, rekao je Mirko Šimić, najveći dobrovoljni darivatelj krvi u županiji iz Grubišnog Polja, koji je krv dao 125 puta.

Relativno sam bio mlad kad sam počeo davati krv. Dosad sam dao krv 103 puta. Lijepo je pomoći, a ništa ne boli, ništa ne košta, osim malo vremena da se ode u Centar i druži se s ljudima. To preporučujem i drugim mladim ljudima, koji su zdravi, Željko Horki, dobrovoljni darivatelj krvi iz Daruvara.
Dosad sam dao krv 103 puta. Moram reći da sam uključen u akciju prikupljanja krvi od šeste ili sedme godine. Vršili smo popis u selu tko želi dati krv i na taj način organizirali akciju. A u akciju davanja krvi sam se uključio sa sedamnaest godina i od tada redovno dajem krv. Preporučio bih svima, koji su zdravi i žele se uključiti, da se uključe jer je to način kontrole zdravlja. Bilo je primjera gdje se prilikom davanja krvi pronašlo mnogo bolesti i na taj način se pomoglo ljudima, istaknuo je Zlatko Šerepec, dobrovoljni darivatelj krvi iz Bjelovara.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a