• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Travanj
14

ŽUPAN BAJS SA SURADNICIMA POSJETIO OPG KOVAČ

OPG Kovač godinama uspješno primjenjuje program kreditiranja proljetne sjetve koji je osiguran od strane Bjelovarsko-bilogorske županije. Program omogućuje povoljnije kreditiranje proljetne sjetve uz nižu kamatnu stopu za korisnike kredita.

Župan Damir Bajs istaknuo je kako se radi o jednom od najkvalitetnijih programa jer se pomaže poljoprivrednicima  kako bi nabavili potreban repromaterijal onda kada je najpovoljniji.
Kreditiranje proljetne sjetve na području Bjelovarsko-bilogorske županije provodi se od 2004. godine. Sjetva proljetnih ratarskih kultura iz godine u godinu je poljoprivrednicima sve veći financijski izdatak, zbog sve viših cijena repromaterijala i evidentno teškog financijskog stanja na selu. Kako bi se omogućila kvalitetna proljetna sjetva s odgovarajućom sjemenom, mineralnom gnojidbom i kemijskim zaštitnim sredstvima, Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima pruža mogućnost povoljnog kreditiranja proljetne sjetve uz nižu kamatnu stopu za korisnika kredita, koju subvencionira Županija.
O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu 102 milijuna kuna za 3.585 kreditnih zahtjeva tijekom devet godina koliko traje kreditna linija za proljetnu sjetvu. Godišnje se utroši prosječno 10 milijuna kuna kreditnih sredstava za preko 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Za subvencioniranje kamatne stope kreditiranja proljetne sjetve poljoprivrednicima Bjelovarsko-bilogorska županija je do sada izdvojila 2,47 milijuna kuna. Najniži iznos kreditiranja je 5.000,00 kuna, a najveći 1.000.000,00 kuna. Kamata iznosi 6,3% godišnje, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija subvencionira 2,8%  kamate, tako da je za krajnjeg korisnika kamata 3,5% godišnje. Javni poziv je otvoren do sredine svibnja 2014. godine.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a