• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
13

ŽUPAN BAJS U DARUVARU SE SUSREO S VODSTVOM SAVEZA ČEHA I GRADA DARUVARA

U sklopu posjeta Daruvaru, župan Damir Bajs sa svojim je suradnicima zamjenikom župana Nevenom Alićem, zamjenicom župana iz redova češke nacionalne manjine Tanjom Novotni Golubić i zamjenikom iz redova srpske nacionalne manjine Sašom Lukićem, posjetio je Savez Čeha i Grad Daruvar.

ŽUPAN BAJS U DARUVARU SE SUSREO S VODSTVOM SAVEZA ČEHA I GRADA DARUVARA

U sklopu posjeta Daruvaru, župan Damir Bajs  sa svojim je suradnicima zamjenikom župana Nevenom Alićem, zamjenicom župana iz redova češke nacionalne manjine Tanjom Novotni Golubić i zamjenikom iz redova srpske nacionalne manjine Sašom Lukićem, posjetio je Savez Čeha i Grad Daruvar.
  Savez Čeha  je jedni savez nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji ima sjedište u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, a ne u Zagrebu. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima preko 6,000 pripadnika češke nacionalne manjine, postoje i škole i vrtići na češkom jeziku,a oko 65 %  Čeha Bjelovarsko- bilogorske županije nalazi se u Daruvaru. Bjelovarsko- bilogorska županija podupire aktivnosti češke nacionalne manjine na više načina – financiranjem preko Vijeća nacionalnih manjina, a  financiraju se i kulturne aktivnosti preko Programa za kulturne aktivnosti –  sve je to rečeno prilikom posjeta župana Bajsa i njegovih suradnika s predsjednicom Saveza Čeha Libuškom Stranjik, saborskim zastupnikom Vladimirom Bilekom, zamjenicom predsjednice Saveza Anom Marijom Štrumel Tuček, tajnicom Jarmilom Kulhavom,  predsjednikom Vijeća za češku nacionalnu manjinu Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Malinom, te ravnateljicom češke osnovne škole “Jan Amos Komenski” Leonorom Janotovom I ravnateljicom češkog vrtića “Ferdo Mravenac” Zdenkom Kutil. Župan  je izrazio zadovoljstvo što je češka nacionalna manjina dobro organizirana i vrlo aktivna, i kao takva sastavni je dio Bjelovarsko- bilogorske županije. Županija i češka manjina dobro surađuju te je predložio da se Bjelovarsko- bilogorskoj županiji dostavi Plan aktivnosti za 2014. godinu kako bi se vidjelo gdje se Županija može uključiti i pomoći.

Saborski  zastupnik Vladimir Bilek se složio i rekao da sada treba raditi na unaprjeđenju i proširenju te suradnje, te da postoje planovi i o gospodarskoj suradnji sa Češkom Republikom. Županija također namjerava nešto poduzeti po ovom pitanju, planira se odlazak izaslanstva od nekoliko pripadnika nacionalne manjine u  Češku  na edukaciju o korištenje sredstava iz EU fondova.
Razgovaralo se i o problemima češke škole i vrtića, u čiju rješavanju će sudjelovati i Županija, a zajednički će se pokušati iznaći najbolja rješenja.

Na sastanku u gradu Daruvaru, gradonačelnik Dalibor Rohlik sa svojim je zamjenicama Veronikom Pilat I Ivanom Djedović, te zamjenikom iz redova češke manjine Vladimirom Bilekom,  županu i suradnicima predstavio je razvojne projekte grada.  Radi se na predstečajnoj nagodbi za Termalni vodeni park Daruvar, radi se na unaprjeđenju vodoopskrbe, odvodnje, cesta i na izgradnji kanalizacijskih mreža, planira se izgradnja kompostišta i reciklažnih dvorišta. Što se tiče društvene infrastrukture, pri  kraju je osnivanje Razvojnog centra Daruvar, planira se otvaranje Veleučilišta i nadogradnja srednjih škola. Po pitanju vodoopskrbe, distributer ostaje i dalje Đurđevac jer vodni kapaciteti u županiji nisu dovoljni u razdoblju suša.
Kontinentalni turizam u Hrvatskoj je od 2010.u porastu, bilježi brži rast od turizma na moru, pa će se Bjelovarsko- bilogorska županija potruditi oko unapređenja turizma na svom području. U planu je niz operativnih mjera, a budući da je Daruvar centar turizma u Županiji, župan Bajs obećao je da će Daruvara biti u svim projektima koje na području turizma provodi Županija.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a