• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
10

ŽUPAN BAJS U OBILASKU OPG-a SKOK

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mile Skoka iz Kapele pretrpjelo je štetu uzrokovanu klizištima koja su pogodila Bjelovarsko-bilogorsku županiju početkom ove godine. Klizišta su tom OPG-u nanijela štetu veću od 200 tisuća kuna na gospodarskim zgradama i poljoprivrednom zemljištu čije obeštećenje sada potražuju u Mjeri 5.2. Ruralnog razvoja, zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i njenoj Razvojnoj agenciji, koja je po nalogu župana Bajsa pomogla OPG-ovima u prijavi projekta.

Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naložio je županijskoj Regionalnoj razvojnoj agenciji da izađe na teren i pomogne oštećenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da naprave i prijave projekte na navedenu Mjeru. Dakle, ljudi nisu morali dolaziti u Agenciju i tražiti pomoć, već su je dobili u svojima domovima ne samo kao savjet, već i stručnu pomoć da projekt uspješno izrade i apliciraju.

Takav način rada urodio je plodom i s područja Bjelovarsko-bilogorske županije prijavljeno je 25 projekata na Mjeru 5.2. Ruralnog razvoja,  putem kojih se potražuje oko 1.700.000,00 kuna. Obiteljska su to poljoprivredna gospodarstva s područja Općina Šandrovac, Velike Pisanice, Rovišća, Kapele i Nove Rače.


Nije to novost u radu tima župana Bajsa. Podsjetimo,  i sama promocija fonda Ruralnog razvoja bila je organizirana po općinama i gradovima diljem županije na način da su djelatnici RERE odlazili zainteresiranim građanima u njihove sredine kako bi i educirali, ali im i približili fond za Ruralni razvoj, te im pomogli u izradi i apliciranju njihovih projekata.

Inače, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs početkom travnja proglasio je elementarnu nepogodu odrona zemljišta za dijelove Grada Garešnice i šest Općina Ivanska, Sirač, Berek, Šandrovac, Velika Pisanica i Kapela koje su bile pogođene klizištima nastalim uslijed velikih količina oborina i dugotrajnog nakupljanja vode, te odrona zemljišta. Ukupna procijenjena šteta na području Grada Garešnice i šest Općina tada je bila procijenjena na 29.173.707,88  kuna.

Brojna klizišta uzrokovana odronom zemljišta na području Grada Garešnice i navedenih šest Općina prouzrokovala su štete na obiteljskim kućama, gospodarskim zgradama, društvenim Domovima, komunalnoj infrastrukturi, prometnicama, te na poljoprivrednim zemljištima.

Šteta se dogodila prošle godine u rujnu. Krenulo je klizište i ove godine u veljači to se pojačalo. Stradala je oranica, voćnjak, bunar, koš za kukuruze, tovilište i gospodarski objekti. Klizište je po procjeni oko 5 jutara sve skupa, susjedovo i moje. Ja sam imao tri rali zemlje. Tovio sam 5000 pilića, sad mogu staviti najviše tisuću pilića zbog sigurnosti. Nisam sanirao ništa. Zemljišna ploha je cijela pukla i teško se to sanira. Nadoknadom štetom pokrio bi kosine da se to stabilizira. Nema načina da kompenziram gubitke, jedino mogu napraviti novi objekt, istaknuo je vlasnik OPG-a Mile Skok.

Početkom ove godine proglasio sam elementarnu nepogodu za veliko područje županije. Razlog tome su bile velike količine kiše koje su uzrokovale niz klizišta. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za Ruralni razvoj, te je pod mjerom 5.2. omogućilo svima koji imaju štetu na domaćinstvima pogotovo gospodarskim objektima, da kroz prijavu mogu tražiti 100% povrata štete. Dok je trajao natječaj nije stigla ni jedna prijava prema Zagrebu i onda smo rekli bilo bi šteta propustiti šansu. Prijedlog moraju dati OPG-ovi, stoga smo dali nalog našoj RERI da obiđe sve ljude s područja županije koji su registrirani da u elementarnoj nepogodi imaju štetu. Dogovorili smo da im naprave ukupnost prijave i da kroz to možemo očekivati da dio njih bude i prihvaćen. Radi se o 25 vlasnika koji su prijavili štetu, a ukupna šteta je oko 1 700 000 kuna, a otprilike 200 000 kuna je šteta na ovom objektu. To je najveća pojedinačna šteta na ovom području. I ukoliko prijava bude prihvaćena možemo očekivati stopostotnu refundaciju od strane države ukupnog iznosa štete, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a