• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
3

ŽUPAN BAJS U POSJETU GRADU ČAZMI I OPĆINI IVANSKA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je grad Čazmu i Općinu Ivanska.

Započeti program cestogradnje na području Bjelovarsko-bilogorske županije koji je krenuo asfaltiranjem prometnice na području općine Zrinski Topolovac, nastavit će se na području općine Ivanska, točnije asfaltiranjem prvog dijela dionice Donja Petrička – Samarica, čulo se za vrijeme obilaska župana Bajsa. Tijekom obilaska Općine Ivanska župan Bajs posjetio je i tamošnju Udrugu umirovljenika.

Od početka mandata poseban naglas stavljamo na umirovljenike. Kroz javni poziv mi smo osigurali gotovo pola milijuna kuna u županijskom proračunu za umirovljeničke udruge. Mi želimo da preko njih razvijemo programe za naše sugrađane treće dobi. Nemojmo zaboraviti da je kod nas svaki peti stanovnik iznad 65 godina i da smo po tome među vodećima u Hrvatskoj. Umirovljeničke udruge kroz programe socijalne skrbi, brige o članovim ili računalnog osposobljavanja omogućuju da se na takav način okupe ljudi. Prve godine smo imali problema, udruge nisu ni znale da se mogu prijaviti na takav program, ali već treću godinu zaredom vjerujem da ćemo imati puno više prijava. Umirovljenici su naučili pisati programe i izvršavati ih. Očekujemo od njih pregršt ideja koji će omogućiti bolji život, vrlo su savjesni i što se tiče pravdanja troškova mogu biti uzor drugima, rekao je župan Bajs družeći se s umirovljenicima. 

Posjetio je župan Bajs i Maticu umirovljenika u Čazmi, inače Maticu koja njeguje  dobru suradnju sa Županijom i županom Bajsom. Ta dobra suradnja bila je i povodom da Matica umirovljenika Čazma županu Bajsu uruči priznanje.

Boravak u gradu Čazmi župan Bajs iskoristio je i za potpisivanje ugovora s direktorom tvrtke Čazmatrans Nova Draganom Marinovićem. Riječ je o sufinanciranju prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola.

Potpis ugovora koji je pred nama vezan je za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih i osnovnih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.  Ugovor vezan za srednjoškolce je za prvo polugodište 2015.godine. Ako računamo cijelu kalendarsku godinu, onda ugovor iznosi oko 9 milijuna kuna godišnje, a osim toga, županija financira i prijevoz osnovnoškolaca što iznosi oko 9.6 milijuna kuna. U ime Čazmatransa mogu pohvaliti suradnju Županije i Čazmatransa koja traje već 15 godina. Ta suradnja je uvijek bila korektna i na visokom nivou. Župan je uvijek imao razumijevanja za Čazmatrans, i kada je bilo problema, a redovito se informira o stanju i često dijelimo mišljenja kako biti još bolji, istaknuo je direktor Marinović.

Prije petnaest godina situacija je bila bitno drugačija, bila je upitna opstojnost Čazmatransa. Tvrtka je ušla i u stečaj kasnije, ali uz niz okolnosti, i uz pomoć županije, danas je svijetli primjer kako izaći iz stečaja. Dokazali su da se uz napor radnika i uprave može napraviti iskorak i iz stečaja izaći kao tvrtka koja je preuzela ukupnost i prava starog Čazmatransa, i u nimalo lakim okolnostima biti na tržištu i biti najveća autoprijevoznička tvrtka u Hrvatskoj. Što se tiče županije, neovisno o statusu Čazmatransa, mi smo uvijek prijevoz učenika povjerili vama. To se događa i danas, imamo ugovore koji su vezani za naše osnovne i srednje škole u cijelosti. 2014. godine izdvojili smo 23 milijuna kuna za prijevoz učenika, što je svaka 5,6 kuna iz županijskog proračuna. Ali svaka ta kuna došla je na pravo mjesto, jer Čazmatrans je odradio svoj dio posla. Mi smo vezani uz zakon javne nabave, ali očekujem da ćete se javiti i na idući natječaj i uspjeti. Mi smo ponosni jer novci iz županijskog proračuna dolaze na područje naše županije, gdje rade naši ljudi. Pred nama je potpis ugovora koji se već provodi, ugovor za 2015.godinu. Za 2016. godinu Sabor još nije donio proračun, stoga ugovor još ne možemo potpisati, ali vjerujem da će Vlada nastaviti financirati srednjoškolce jer je to jedan dio standarda koji je ovom kraju bitan. Mnogim obiteljima koji žive u ruralnom kraju to je veliki teret, a ovime olakšavamo pohađanje škole srednjoškolcima, zaključio je župan Bajs.

Župan Bajs posjetio je i imanje obitelji Salaj u Grabovnici gdje se traju pripreme za još jednu Božićnu priču.

Uveselit ćemo naše posjetitelje, a ja se posebno radujem djeci. To su naši miljenici i stalni posjetitelji. Ove godine ponudit ćemo 1 880 000 žaruljica, što je 380 000 žaruljica više od prošle godine. Osmisli smo i ledene sante. Nakon otvaranja idem na sadnju 200 biljaka jer se bojim da više neću imati gdje objesiti žaruljice. Potrebno je tri mjeseca da se sve okiti, i sada to više nije igra, već ozbiljan posao. Imamo posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i izvan granica, agencija iz Beča imaju organiziranu posjetu. Otvorenje će biti 5.12. i trajat će do 8.1, rekao je domaćin Zlatko Salaj.

Što se tiče turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ova godina je bila izvrsna. Vodeći smo po broju porasta dolazaka i noćenja, a te podatke ima cijela županija i to želimo nastaviti i dalje. Ono čime smo posebno zadovoljni su atrakcije koje privlače naše goste, i po kojima smo prepoznati, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, a jedna od tih atrakcija zasigurno je i Božićna bajka. Više od deset godina rade na toj jedinstvenoj manifestaciji, a kao i svake godine krenuli su na vrijeme. Otvorenje će biti 5.12. i očekujemo da će 50 000 ljudi doći u ovaj kraj i vidjeti što nudio ovaj dio Moslavine te zadržati u sebi prekrasan dio poruke koje daje Božićna bajka. Bit će puno starijih i mladih, ali djeca su najbolji promotori turizma, jer ono što će vidjeti ovdje nosit će cijeli život, naglasio je župan Bajs.

Nakon posjeta obitelji Salaj župan Bajs družio se i sa članovima čazmanskog Odbojkaškog kluba koji u posljednje vrijeme bilježi sve bolje sportske rezultate.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a