• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
16

ŽUPAN BAJS U RADNOM POSJETU GRADU DARUVARU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom posjetio Češku osnovnu školu J. A. Komenskog i najavio raspisivanje natječaja za nadogradnju škole. Župan Bajs obišao je i željeznički kolodvor u Daruvaru te pokrenuo inicijativu za obnovu željezničkog kolodvora. Svoj radni posjet gradu Daruvaru župan Bajs je završio posjetom Specijalnoj bolnici Daruvarske toplice gdje se provjerio završetak radova na obnovi predvorja hotela Termal.

1. OSTVARENI SVI UVJETI ZA RASPISIVANJE NATJEČAJA ZA DOGRADNJU ČEŠKE OSNOVNE ŠKOLE J. A. KOMENSKOG I ČEŠKOG DJEČJEG VRTIĆA FERDE MRAVENCA

Češka osnovna škola J. A. Komenskog i Češki dječji vrtić Ferde Mravenca uskoro će u projekt dogradnje i rekonstrukcije zahvaljujući suradnji i partnerskom odnosu same škole, Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Saveza Čeha, Grada Daruvara, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Vlade Republike Češke.
Naime, svi zajedno uključili su se u projekt dogradnje i rekonstrukcije Češke škole i vrtića u Daruvaru vrijedan 3.717.269,38 kuna, a sve s ciljem proširenja smještajnih kapaciteta za potrebe škole i vrtića.

Bjelovarsko-bilogorska županija od samog početka uključila se u projekt koji je prije svega tražio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i samim time je za otkup dijela zemljišta na kojem će se škola i vrtić dograditi osigurala 62 tisuće kuna. Također, županija je pokrila i dio troškova vezan uz  izradu tehničke dokumentacije od 15 tisuća kuna.

Financijsku konstrukciju dogradnje škole i dječjeg vrtića u iznosu od 1,2 milijuna kuna pokrit će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a Vlada Republike Češke s 2,2 milijuna kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva preostalih 280 tisuća kuna čime je napravljen i posljednji korak i zatvorena je financijska konstrukcija te se može krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova.

U konačnici Bjelovarsko-bilogorska županija projekt dogradnje Češkog vrtića i škole  poduprla je s 350 tisuća kuna.

Dogradnjom i rekonstrukcijom škole stvorit će se preduvjeti za bolji standard 229 učenika, a dječji vrtić koji pohađa 150 mališana napokon će dobiti adekvatan prostor za rad budući da sada djeca vrtić pohađaju u dijelom prilagođenom prostoru.

„Već treću godinu zaredom nama raste broj učenika. U odnosu na prošlu godinu ove godine imali smo 11 učenika više, ali po prvi puta u 95 godina imamo dva paralela razredna odjela 1. razreda. To se očekuje i u sljedeće dvije godine stoga mi imamo potrebu za novim prostorima, jer imamo povećan broj djece i nove razredne odjele. Zahvaljujem Županiji što pomažu svojim sredstvima i na prijašnjim sredstvima kada smo imali sanaciju hola. Sljedeći tjedan mi već krećemo u javnu nabavu u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom.“, pojasnila je ravnateljica Češke osnovne škole, Marija Valek.

„Moram zahvaliti ravnateljicama i Savezu Čeha jer smo zajednički pripremali projekt, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu koji je bio potpora cijelo vrijeme. Tri godine trajale su pripreme kako bi dobili građevinsku dozvolu i sredstva, stoga mi je drago da su  sada osigurana sredstva putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Također, to je bio način da dobrom suradnjom dvije Vlade osiguramo dio sredstava, odnosno dio sredstava od češke vlade i hrvatske. Drago mi je da su se kockice posložile za osiguravanje boljih uvjeta za naše vrtićarce i školarce, te bolje kvalitete života samih građana.“, rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

„Radi se o jednom partnerskom odnosu gdje smo svi radili za isti cilj. Stvoreni su preduvjeti da se krene u projekt koji se već niz godina priprema, s kojim se trebalo riješiti pitanje imovinsko pravnih odnosa, suglasja Grada i Županije te suglasja škole i vrtića. Moram pohvaliti veliki angažman saborskog zastupnika Vladimira Bileka koji je osigurao veći dio ukupnosti financiranja. Zahvaljujemo i češkoj vladi i Uredu, a ostatak sredstava osigurala je Županija. Treba istaknuti da će se nadogradnjom dignuti standard i za osnovnu školu i vrtić. Lijepo je ulagati u ovakve projekte, posebice kada imamo povećan broj školaraca.“, zaključio je župan Bajs tijekom obilaska.


2. KRENUO ŽELJEZNIČKI PROMET NA DARUVARSKOM PODRUČJU I POKENUTA INICIJATIVA ZA OBNOVU KOLODVORA U DARUVARU

Zahvaljući inicijativi bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa nakon četiri godine ponovno je uspostavljen željeznički promet na daruvarskom području. Na obnovljenoj pruzi nakon završetka radova, u koju je uloženo 70 milijuna kuna, vlakovi nisu prometovali. Sada je taj problem iza nas, a ponovnu uspostavu željezničkog prometa s nestrpljenjem su dočekali brojni građani u što smo se mogli uvjeriti prilikom prve promotivne vožnje.

Bila je to i prilika za potpis Sporazuma o sufinanciranju prijevoza za sve naše srednjoškolce i studente između Bjelovarsko-bilogorske županije i HŽ Putničkom prijevoza temeljem kojeg je za sve njih prijevoz vlakom besplatan.

Budući kako vlakovi nisu vozili četiri godine ni željeznički kolodvor u Daruvaru nije bio u funkciji što je pridonijelo lošem stanju samog kolodvora. Željeznički promet sada je krenuo i otvorila se potreba za obnovom kolodvora. Sukladno tomu, župan Bajs zatražit će od HŽ Infrastrukture da se krene ka obnovi željezničkog kolodvora u Daruvaru.


3. OBILASKOM ZAVRŠETKA RADOVA NA OBNOVI HOLA HOTELA TERMAL ŽUPAN BAJS PROVJERIO JE JESU LI SUKLADNO ZADNJEM ANEKSU UGOVORA RADOVI NA OBNOVI NAPOKON PRIVEDENI KRAJU

Projekt obnove predvorja hotela Termal nakon niza problema napokon je privreden kraju. Naime, projekt je to koji je od strane investitora Daruvarskih  toplica ugovoren s izvoditeljem radova na 4,8 milijuna kuna, a u konačnici je trima financijskim aneksima ugovora povećan na 5,3 milijuna kuna, a sam rok izgradnje produžio se za nekoliko mjeseci.

U međuvremenu je nadzor zbog niza propusta u ugovaranju od strane investitora Daruvarskih toplica i nezakonitih radnji predložio čak i obustavu radova.

Tada je župan Bajs dao nalog da se izvrši uvid u projekt, jer sama Bjelovarsko-bilogorska županija je osigurala 3,6 mlilijuna kuna za navedene radove. Sam nadzor podrazumijevao je i kontrolu hoće li se radovi po toj vrijednost i izvršiti, a posljednji četvrti aneks ugovora onaj o produženju roka radova potpisan je  15. prosinca prošle godine.

Tada su investitor Daruvarske toplice otklonile cijeli niz propusta kako naručitelja, tako i izvođača radova. U konačnici sama obnova predvorja hotela Termal kasnila je gotovo duplo od početno ugovorenog termina i probila ugovorenu financijsku konstrukciju za 300 tisuća kuna.

Na posljetku u krajnjem roku povučena su sredstva koja je osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija, a ravnateljica Mira Zakora taj projekt napokon je privela kraju iako za veća sredstva i puno duže nego što se na početku očekivalo. 

„Kada sam 4.12. prošle godine preuzela dužnost ravnateljice, imali smo situaciju da je predvorje hotela bilo u velikim poslovima. Tada je i bio rok po ugovoru da se trebaju dovršiti radovi, stoga je preda mnom bio zadatak da riješim ono što se mora riješiti, odnosno da produžim rok kako bi se to sve završilo. Rok smo produžili za dvije trećine vremena, odnosno za dva mjeseca i to nije bilo lako s obzirom na blagdane. Sada je zamijenjeno sve što je bilo kvarno i vidim da sve ide po planu, a u ponedjeljak bi radovi trebali biti potpuno gotovi.“, izjavila je ravnateljica Mira Zakora.
„Rekonstrukcija ulaza bila je najskuplji projekt u 2017. i 2018. Nažalost, bilo je problema u provedbi istoga. Već početna cijena je povišena i objekt se gradio puno duže nego što je predviđeno prvotnim ugovorom. Danas je zadnji dan kada naš izvođač mora izvesti sve radove kako bi se hol stavio u funkciju, stoga sam ja došao vidjeti kako radovi napreduju. Ovo je krajnje vrijeme da se hol završi, jer je bio izvan funkcije duže nego što je trebao. Mi ćemo vidjeti, nakon što se predaju papiri, hoćemo li pokrenuti ugovorne kazne koje su predviđene ugovorom. Moram naglasiti da je to jedina investicija u županiji koja je toliko premašila rok i koja je toliko povećana od ugovorene cijene, zbog čega je bila potrebna posebna pozornost Županije. Ovo je i jedina investicija gdje je nadzorni inženjer, radi sumnje u zakonitosti radova predložio prekid radova. Županija se nakon toga umiješala na način da je izvršena kontrola i nakon toga su radovi krenuli.“, pojasnio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a