• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Svibanj
26

ŽUPAN BAJS U SLUŽBENOM POSJETU GRADU DARUVARU

Župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u službenom posjetu Daruvaru i tom prilikom posjetio informatičku radionicu za umirovljenike, Centar Rudolf Steiner, te gradsku upravu u kojoj je potpisao ugovor o financiranju projekta „Pomoći u kući“ na daruvarskom području.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nastavljaju se provoditi informatičke radionice za umirovljenike koje u suradnji sa županijom provodi Udruga informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije. U gradu Daruvaru radionici se odazvalo dvadesetak umirovljenika među kojima i Mirka Zec iz Daruvarskog Brestovca.

Od mladosti se bavim s kamerama, a ovo mi je prilika da naučim raditi i na računalo. Htjela bih na Internet, jer djeca su mi vani pa bi onda s njima razgovarala i vidjela se. Snimam i izlete, pa treba spržiti CD. Imam vremena, imam volju, a sada i priliku, istaknula je umirovljenica Mirka Zec.

Tečaj informatike polazi zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je prepoznala razne projekte umirovljeničkih udruga za koje na godišnjoj ravni izdvaja preko pola milijuna kuna.

Mi smo vodeći u Hrvatskoj kada govorimo o potpori za sugrađane treće životne dobi. Potpora ide preko naših udruga i danas smo svjedočili jednoj konkretnoj aktivnosti županijske Matice umirovljenika koja zajedno s našim informatičarima uz potporu naših škola je omogućila da naši umirovljenici savladaju rad na računalu. Meni je drago vidjeti da ovdje ima puno polaznika, ne samo u Daruvaru nego i drugdje. Nakon tečaja moći će se poslužiti svim alatima suvremenog svijeta, a kao što smo čuli prva od stvari koje žele naučiti je kako otići na facebook kako bi mogli komunicirati sa svojim bližnjima, istaknuo je župan Bajs.

Nakon posjeta informatičke radionice za umirovljenike župan Bajs u društvu Anđelke Papić donirao je računalo daruvarskom Centru Rudolf Steiner. Naime, djela koja je naslikala poznata županijska humanitarka Anđelka Papić prodana su na županijskom godišnjem domjenku, a sredstva od prodaje u vidu računala donirana su Centru Rudolf Steiner.

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s financiranjem projekta Pomoć u kući u ovom slučaju na daruvarskom području. Tako je župan Bajs potpisao ugovor s ravnateljem Doma za stare i nemoćne Daruvar Dragutinom Šimunovićem, domom koji je zadužen za provođenje tog projekta.


Naša županija u jednom dijelu je najstarija županija u Hrvatskoj. Svaki peti stanovnik naše županije ima iznad šezdeset i pet godina. To zapravo znači da kako u ruralnom tako i u urbanom dijelu postoji jedna obveza svih nas da pomognemo. Naime, dio naših starih ima takvu situaciju da nema pomoć ni od svoje djece jer žive daleko ili nemaju nikoga. Zato im pomažemo putem projekta Pomoć kući gdje ih tijekom tjedna obiđe gerentodomaćica koja im pospremi kuću, pomogne oko kuhanja, nabavi namirnice ili pak lijekove, te odvede liječniku. Nakon što je država u bitnome smanjila opseg potpore u tom dijelu mi nismo kao druge županije ukinule pomoć koju mi dajemo, nego upravo obrnuto to smo pojačali. I dalje radimo s nizom općina i gradova, a današnjim potpisom ugovora u Daruvaru riješilo smo potporu od gotovo tristo i pedeset tisuća kuna, istaknuo je župan Bajs.

Naime, na području grada Daruvara briga se vodi o dvjestotinjak starih i nemoćnih među kojima i o gospođi Miri Brim koju je za vrijeme svog boravka u Daruvaru posjetio i župan Bajs. Gospođa Brim o projektu Pomoć u kući ima samo riječi hvale, a posebno je istaknula činjenicu da ne zna kako bi živjela da te pomoći nema.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a