• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Travanj
10

Župan Čačija obišao gradilište novog Doma umirovljenika u Bjelovaru

Župan Miroslav Čačija sa svojim je suradnicima, zamjenikom župana Krešom Jelavićem, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i skrb Veselom Trnski i tajnicom Županije Lidijom Brkić, obišao gradilište novog Doma umirovljenika u Bjelovaru.

Dom umirovljenika nazvan „Vita Nova“ ulaganje je bjelovarske obitelji Njegovac, koja je  brigu i skrb za starije osobe prepoznala  stvarnim problemom suvremenog društva sve prisutnijim i u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Dom bi trebao biti jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, a predviđen je za dvije stotine korisnika. Zemljište na kojemu se gradi  površine je 30 tisuća četvornih metara, s osamsto metara dugom šetnicom, voćnjakom, vinogradom, borikom, paviljonom i dječjim igralištem. Uz sam objekt u kojemu je predviđen prostor za liječničku skrb i fizikalnu terapiju, gradi se i bazen.  Završetak izgradnje očekuje se u lipnju ove godine.

Jedan od prioritetnih zdravstvenih problema Bjelovarsko – bilogorske županije je  skrb za stare i nemoćne, tako da će ova investicija u velikoj mjeri pridonijeti rješavanju toga problema.  Više od 17 posto stanovnika Županije starije je od 65 godina, postojeći kapaciteti su nedostatni, a liste rezervacija sve su dulje. Ovo ulagenje vrijedno 35 milijuna, donijet će i četrdesetak novih radnih mjesta.

Uz županijski Dom za starije i nemoćne u Bjelovaru sa smještajem za 280 korisnika, na području Bjelovarsko – bilogorske županije u ovom trenutku rade još četiri doma, a Županija sa šest jedinica lokalne samouprave već nekoliko godina provodi Program međugeneracijske solidarnosti Pomoći u kući i Dnevnog boravka  i pomoći u kući starijim osobama u koji je uključeno 1330 osoba koje žive u samačkim staračkim domaćinstvima i nisu obuhvaćeni postojećim oblicima skrbi.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a