• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Prosinac
4

ŽUPAN ČAČIJA POSJETIO USTANOVU ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE SUVENIR ARBOR

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom bjelovarsko – bilogorski župan Miroslav Čačija sa svojim je suradnicima, zamjenicima župana Alenom Baščevanom i Sašom Lukićem, te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Mladenom Mohrom, posjetio Ustanovu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor u Siraču. U pratnji ravnateljice Marine Župan obišao je tvornicu, razgovarao sa zaposlenicima i upravom Ustanove.

Ustanova Suvenir u Siraču postoji od 1974. godine, pod raznim imenima i raznim organizacijskim  oblicima bavila rehabilitacijom  kroz rad osoba s invaliditetom na istoj adresi i u istom prostoru. Na njezinim temeljima, Bjelovarsko – bilogorska županija 2005. godine osniva Suvenir Novu. Tridesetogodišnje iskustvo u radu s osobama s invaliditetom unutar Ustanove danas je pretočeno u specifičnu vrstu “cjeloživotne” rehabilitacije za radnike Ustanove, ali i za učenike na stručnoj praksi.
Od ukupno 61zaposlene osobe, njih 7o posto su osobe s tjelesnim oštećenjem. Zaposlene su na nekoliko vrsta poslova, od administrativnih do proizvodnih, koji su podijeljeni u nekoliko segmenata: pilana, proizvodnja namještaja i drvne galanterije, proizvodnja igračaka, proizvodnja tekstilnih proizvoda, radionica za bojanje i oslikavanje svile. Za svakog pojedinog radnika prilagođeni su radni zadaci radne zadatke i radno mjesto, a "cjeloživotna" rehabilitacija uključuje pomoć u svim segmentima života i u svim životnim situacijama.
Ustanova je organizator i sudionik stručnih skupova s temom rehabilitacije, zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom, a ima izvrsnu suradnju s Udrugom invalida Daruvar.
Djelatnost Ustanove Suvenir Arborje klasična proizvodnja namještaja i drvne galanterije, a unikatno izrađuju i ručno oslikavaju šalove, kravate, suvenire i dječje igračke.
Bjelovarsko – bilogorska županija godišnje financiranje Suvenira Arbor rebalansom proračuna ove je godine povećala za dvjesto tisuća kuna, tako da iznosi milijun i šesto tisuća. Isti je iznos planiran i za sljedeću godinu.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a