• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
15

ŽUPAN DAMIR BAJS I MINISTRICA ANKA MRAK-TARITAŠ U OBILASKU OZAKONJENIH ZGRADA OPG U GRUBIŠNOM POLJU

Župan Damir Bajs zajedno s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak – Taritaš obišao je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Held.

OPG Held se bavi stočarstvom i voćarstvom. Ozakonjene su im dvije gospodarske zgrade poljoprivredne namjene te rekonstrukcija i dogradnja stambene zgrade. Dvije zgrade poljoprivredne namjene, ukupne površine oko 1000m2, služe za smještaj stoke, stočne hrane i mehanizacije. Nakon ozakonjenja zgrada u ožujku 2015. OPG se prijavilo za mjere potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
Bjelovarsko-bilogorska županija prije dvije godine bila je 18. po riješenosti predmeta legalizacije, a u ovom trenutku je na 7. ili 8. mjestu. Podaci su to koji pokazuju uspješan rad službi. Gotova polovica predmeta je riješena, a mi smo htjeli da predmeti budu riješeni i po potrebama gospodarstva i OPG-a. Kada netko ima OPG, kao gospodin Held, postoji potreba za brzim rješavanjem predmeta kako bi se mogli prijaviti na fondove EU i tada naše službe moraju riješiti brzo zahtjev. Tako je u roku od 10ak dana riješen ovaj predmet, ali je potrebno naglasiti da i drugi subjekti u ovom postupku, kao grad ili susjedi, su spremni pomoći. Izjavio je župan Bajs.
Kada je riječ o poljoprivredi u procesu legalizacije, bitno je legalizirati objekt jer u suprotnosti neće moći aplicirati na fondove bez legalizacije, a ovo je dobro obavljen posao gdje sada mogu povući sredstva. Iznos sredstava koji su objekti poljoprivredne namjene trebali dati za legalizaciju je 30% od stvarnog volumena, a projektna dokumentacija je mnogo jeftinija od izdavanje dozvole. Riječ je o zakonu koji vrijedi samo određeno vrijeme. Zaključila je ministrica Mrak-Taritaš.
Trenutno na razini Hrvatske postoji oko 820 000 zahtjeva za legalizaciju, od čega je 450 000 riješeno. S krajem godine glavnina zahtjeva će se riješiti.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a