• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
21

ŽUPAN DAMIR BAJS I MINISTRICA REGIONALNOG RAZVOJA I FONOVA EU GABRIJELA ŽALAC O GRADNJI NOVE ZGRADE OB BJELOVAR

Župan Damir Bajs sa suradnicima, 21. prosinca, održao je radni sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije s ministricom Gabrijelom Žalac sa suradnicima o tijeku aktivnosti vezanih uz nastavak projekta gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Tako je župan Bajs ministricu izvijestio o tijeku projekta koji je trenutno na ocjenjivanju u Ministarstvu zdravstva, nakon čijeg očitovanja projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar će biti apliciran na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u kojemu su osigurana sredstva po dva natječaja u iznosu od 70 milijuna kuna.

„Moj stav je da shodno onome što su iznijeli župan i ravnatelj bolnice na sastanku je da se čeka  potvrda Ministarstva zdravstva u dijelu koji se odnosi na preduvjet za prijavu na sam natječaj koji je otvoren za dnevne bolnice i kirurgije. Mi ćemo u razgovoru s ministrom Kujundžićem naći rješenje da to bude čim prije obzirom na sredstva koja su nam dostupna, koja smatram da trebamo što prije iskoristiti, odnosno što prije aplicirati i onda u rokovima od 90 dana naša Središnja agencija da obradi isti postupak. Obzirom da je to na neki način ograničeni poziv, onda se tu puno jednostavnije može dogovarati s krajnjim korisnikom oko samih uvjeta i o svemu onome što nam dolazi, što je u svakom slučaju puno bolje, nego da je postupak otvorenog značaja.  U tom dijelu ne nalazim nikakav problem, nego mislim da ćemo to sve skupa riješiti u nekim zadanim rokovima što je prije moguće. Sredstva za gradnju bolnice su osigurana. Nama je ideja da u sljedeća dva do tri mjeseca na neki način sve bolnice, koje su se prijavile na ovaj natječaj, budu ugovorene u cijelosti da se čim prije krene s nabavom, opremom i svim onim što je svaka bolnica pojedinačno prijavila“, istaknula je ministrica Žalac nakon sastanka sa županom Bajsom.

Podsjetimo, nakon zelenog svjetla nadležnog ministra zdravstva Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića potvrdu o daljnjem nastavku projekta dala je i ministrica Gabrijela Žalac, a nakon potrebnih evaluacija sukladno europskoj praksi nova zgrada Opće bolnice Bjelovar će u gradnju.

„Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar je jedan od najvažnijih prioriteta za županiju i naše stanovništvo. Nakon poništenja natječaja za gradnju nove bolnice, po bivšem ministru zdravstva gospodinu Nakiću, u dogovoru s njim raspisan je novi natječaj gdje se samo dvije  županijske bolnice Bjelovar i Sisak mogu javiti na natječaj, na način da mogu povući sredstva s dva naslova i ukupno povući 70 milijuna kuna. Mi smo napravili novi sastanak u Ministarstvu zdravstva s ministrom Kujundžićem i njegovim suradnicima. Tamo je sve dogovoreno na koji način ćemo postaviti naš zahtjev i nakon toga Opća bolnica Bjelovar i Regionalna razvojna agencija uputila je isti prema Ministarstvu. Sadašnji sastanak s ministricom Žalac vezan je uz činjenicu da nakon rješavanja našeg zahtjeva u Ministarstvu zdravstva konačnu odluku će donijeti Ministarstvo regionalnog razvoja, naglasio je župan Bajs i dodao - Nakon što naša prijava prođe kontrolu Ministarstva zdravstva, ona će se uputiti u Ministarstvo regionalnog razvoja, stoga smo mi danas ovdje u Ministarstvu dogovorili da se zahtjev, kada dođe do njih, bude što prije riješen i da se riješi u cijelosti, odnosno da se odobri ukupno 70 milijuna kuna i da s rješenjem odobrenih sredstava možemo ići prema Županijskoj skupštini i započeti proces koji će u konačnici dovesti do gradnje bolnice. Drago mi je da smo došli na otvorena vrata, da je ministrica veoma pozitivna prema onome što je u tijeku i da možemo očekivati jednu brzinu u rješavanju našeg predmeta. Rekao bih i to da će ministrica uskoro doći nama u posjetu na moj poziv i to će biti prilika, ne samo da se upoznamo s ovim projektom, već i s drugim projektima bitnim za ovu županiju“, zaključio je župan Bajs.

Realizacijom projekta rekonstrukcije i gradnje nove bolnice Bjelovar dosadašnja bolnica paviljonskog tipa pretvorila bi se u novu modernu bolnicu, prvenstveno zgradu kirurgije sa svim pratećim  djelatnostima koje bi trebale dati jedan novi sadržaj i pretvoriti bolnicu starog tipa u modernu opću bolnicu, a koju građani županije i šire očekuju.

Na sastanku u Zagrebu župan Bajs i ministrica Žalac dogovorili su i skori posjet ministrice Žalac Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji će biti dobra prilika za upoznavanje zainteresiranih vezano uz sve natječaje koji im se nude u fondovima Europske unije.

„Dogovorili smo se na sastanku da ću negdje u siječnju doći u službeni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u suradnji sa županom, svim gradonačelnicima, načelnicima i onima koje župan odabere da predstavimo ono što planiramo u 2017. u suradnji s županijama, gradovima i općinama u smislu zakonske regulative, a isto tako i da predstavimo natječaje koji su trenutno objavljeni i koji nam dolaze u nekom narednom vremenu. Ideja je nas kao Ministarstva da ne radimo, ne programiramo i ne pišemo programe u Zagrebu, nego upravo na terenu. I mjesečni sastanak koji imamo sa županima i regionalnim koordinatorima da ih u cijelosti informiramo o onome što zajednički radimo je na tom tragu boljeg korištenja fondova Europske unije“, zaključila je ministrica Žalac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a