• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
23

ŽUPAN DAMIR BAJS NA SASTANKU S MINISTROM ZDRAVSTVA MILANOM KUJUNDŽIĆEM

Nakon održanog radnog sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem na kojemu je župan Damir Bajs, među ostalim, razgovarao i o gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, jučer u prostorijama Ministarstva zdravstva održan je radni sastanak između ministra zdravstva Milana Kujundžića, državnog tajnika Željka Plazonića, pomoćnice ministra Ružice Palić Kramarić, te ostalih suradnika Ministarstva zdravstva i župana Damira Bajsa, ravnatelja OB Bjelovar Ali Alloucha, direktora Regionalne razvojne agencije BBŽ Maria Ferića, te županijskih suradnika, na temu gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Tom prilikom, župan Bajs prezentirao je potrebu za gradnjom novog objekta Opće bolnice Bjelovar, s obzirom da je naša bolnica paviljonskog tipa, jedna od najstarijih bolnica u Republici Hrvatskoj, građena u 18. i 19. stoljeću. Stoga, ovaj projekt je nužan kako bi zdravstveno osoblje, ali i pacijenti, ne samo naše županije, već i iz okolnih županija koji koriste usluge OB Bjelovar, dobili modernu bolnicu primjerenu zdravstvenom standardu 21. stoljeća.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prezentirao je i stanje projekta, odnosno činjenicu kako za isti postoji građevinska dozvola, ali i ostala potrebita dokumentacija, te da je gotovo zatvorena financijska konstrukcija. Temeljem toga, Opća bolnica Bjelovar, uz potporu Županije, spremna je kandidirati projekt na raspisani natječaj „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ i „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama“.

Nakon poništenja prošlog natječaja od strane bivšeg ministra zdravlja Daria Nakića, predstavnici Županije i Ministarstva zdravstva usuglasili su dopunske potrebne aktivnosti projektnog zadatka koje bi se u okviru postojeće građevinske dozvole izvršile promjene u skladu s reformom zdravstva, a sve kako bi projekt dobio zeleno svjetlo.

Objekt je to koji je projektiran na 18 600m² bruto razvijene površine, kojim bi se riješilo pitanje gradnje nove zgrade OHBP-a te dio drugih objekata koji su u neprikladnim uvjetima, a ujedno bi se iskoristili svi drugi objekti, kao što je i zgrada internog odjela. Ukupna vrijednost temeljem promjena je 140 milijuna kuna, od čega bi 70 milijuna kuna financirala Europska unija, a ostatak bi snosila Bjelovarsko-bilogorska županija kako bi se projekt u cijelosti realizirao.
        
Na radnom sastanku, ministar zdravstva Milan Kujundžić, naznačio je kako je posjetio Opću bolnicu Bjelovar te da je upoznat s neprikladnim uvjetima kako za pacijente, tako i za osoblje te da će Ministarstvo zdravstva, u skladu s ovlastima, podržati projekt gradnje nove zgrade na način da će prijava Opće bolnice Bjelovar koju je napravila Regionalna razvojna agencija BBŽ biti proslijeđena prema Ministarstvu zdravstva kako bi povjerenstvo istu moglo razmotriti.

Nakon završnog usklađenja projektnog zadatka prići će se izmjenama i dopunama u okviru građevne dozvole, a koje će se vršiti neovisno o odobravanju sredstava.

Osim gradnje nove zgrade bolnice, župan Bajs i ravnatelj Allouch predstavili su potrebu za promjenom limita OB Bjelovar, s obzirom na to da je limit, u proteklih nekoliko godina, smanjen za 20%, iako bolnica radi i iznad tog limita, a ovisno prema potreba potrebama pacijenata.

Bjelovarsko-bilogorski župan zatražio je i sastanak kod ministrice Gabrijele Žalac u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koje će u konačnici  razmatrati i odobriti projekt.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a