• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
5

ŽUPAN DAMIR BAJS OBIŠAO RADOVE NA OBNOVI DARUVARSKOG DOMA ZDRAVLJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom obišao je radove na obnovi daruvarskog Doma zdravlja, a koji se izvode u sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednog 11,5 milijuna kuna.

Nakon postupka javne nabave posao izvođenja radova na daruvarskom Domu zdravlja dobila je tvrtka Projekt inženjering d.o.o. iz Požege, a vrijednost radova obnove je 1.234.360,18 kuna.

Također, kako bi se obnovilo sve što je potrebno u daruvarskom Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je dodatnih 353.447,50 kuna preko Doma zdravlja BBŽ, a riječ je o sredstvima osiguranim izvan europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“.

U konačnici u građevinske radove obnove tog Doma zdravlja uložit  će se 1,6 milijuna kuna, a radovi obuhvaćaju pristup za invalide u Domu zdravlja, izgradnju rampe na ulazima, ugradnju automatskih kliznih vrata, sanitarne čvorove za invalide, taktilne površine, sustav za informiranje pacijenata, izmjenu unutarnjih vrata, izmjenu i niveliranje postojećih podova, sanaciju stubišta, uređenje sanitarnih čvorova, ugradnju led rasvjete te druge potrebne radove.

No, obnova Doma zdravlja u Daruvaru podrazumijeva i zanavljanje medicinske opreme, pa će tako u Daruvar stići nova medicinska oprema u vrijednosti 1,9 milijuna kuna. Riječ je o defibrilatorima, otoskopima, pulsnioksimetrima, EKG uređajima te nizu druge medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme od koje posebno možemo istaknuti digitalni RTG uređaj procijenjene vrijednosti od 1,5 milijuna kuna.

Time će se u bitnome poboljšati standard liječenja u daruvarskom Domu zdravlja, a pacijentima će se omogućiti obavljanje dodatnih pretraga kod njihovih liječnika obiteljske medicine – pretraga koje su do sada obavljali u Općim bolnicama.

Naime, već dugi niz godina, nije se radila kompletna modernizaciju Domova zdravlja, a sada će ona biti napravljena od temelja do krova. Bjelovarsko-bilogorska županija želi da kada se Dom zdravlja obnovi i modernizira da ima bolje uvjete za naše liječnike, a posebice za pacijente. Obzirom da u ovaj projekt ulazi i oprema, to znači da će svaki pacijent neovisno gdje živi, imati isti standard liječenja u ordinacijama opće medicine i moći će obaviti niz pretraga u samom Domu zdravlja.

Time će se rasteretiti Opća bolnica Bjelovar, a pacijenti neće morati putovati. Treba posebno pohvaliti i doktore, što žele uzeti novu opremu i proći edukaciju kako bi mogli raditi na njoj.  Sve u svemu do kraja ove godine vidjet će se bitna razlika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako u gradu Daruvaru tako i u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U konačnici kada se zbroje ulaganja u infrastrukturne radove i u nabavku opreme pred daruvarskim Domom zdravlja je projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna.

Inače, predviđeni rok završetka prvog dijela radova na obnovi daruvarskog Doma zdravlja je kolovoz ove godine.
„Ovog trenutka u tijeku su radovi na četiri ispostave našeg Doma zdravlja, u Garešnici, Čazmi, Daruvaru i Grubišnom Polju. Danas smo ovdje u Daruvaru, riječ je o ulaganju od 3.5 milijuna kuna. Naravno, prvi su građevinski radovi. Može se vidjeti da  naši izvođači na vrijeme i u roku rade. Očekujemo da do kraja kolovoza prvi dio bude gotov. U međuvremenu će se nabaviti aparatura, tehnika koja je potrebna za dijagnostiku u Domu zdravlja Daruvar. Kada govorimo o tome, siguran sam da će temeljem ovog europskog projekta, građani Daruvara i okolnih općina imati novi standard- standard 21.stoljeća. U konačnici, ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu ulaganja su u standard doktora kod kojeg prvo idemo, a to je doktor opće medicine. Ovdje je predviđena i dijagnostika tako da će se moći obaviti što je moguće više pregleda i ostalog vezanog uz Dom zdravlja“, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Dom zdravlja u sve četiri ispostave je u velikim radovima. Cilj je da se poboljša dostupnost primarne zdravstvene zaštite stanovnicima svih tih gradova. Pored toga što se radovi odvijaju, ordinacije rade tako da niti jedan dan nije bila uskraćena zdravstvena zaštita pacijenata zbog tih radova. Ispostave se obnavljaju prema potrebama, ima novijih i starijih zgrada.  Što se tiče opreme i prostora, zgrade se obnavljaju prema pravilniku Ministarstva zdravstva i nastoje se prilagoditi i osobama s invaliditetom“, rekla je Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja BBŽ.

„Svaki građanin grada Daruvara zna koliko je Dom zdravlja bitan za infrastrukturu grada. Zahvaljujući Županiji i županu možemo biti sretni da je naš Dom zdravlja krenuo u obnovu, na sveopće zadovoljstvo svih građana,a prije svega korisnika“, istaknula je Vanda Cegledi, zamjenica gradonačelnika Daruvara.

Ukupno 20 900 pacijenata pripada Ispostavi Daruvar, 8 je ambulanti u gradu, a više o radu ordinacija tijekom odvijanja radova rekla je Sanja Dželajlija, zamjenica ravnateljice Doma zdravlja BBŽ: „Organizirali smo se da pacijentima sva zaštita i sve što trebaju bude dostupno. Neke ordinacije u kojima će uskoro početi zamjene podova će koristiti godišnji odmor, a neke će biti preseljene u prizemlju u dežurnu ambulantu koja je od ponedjeljka do petka slobodna“, naglasila je Dželajlija.

„Tvrtka Projekt inženjering iz Požege dobila je radove prve faze. To je prilagodba objekta za pristup osoba smanjene pokretljivosti te slabovidne i slijepe osobe. U sklopu toga će se izgraditi pokretna rampa, taktilna površina za vođenje kroz prostor, wc za osobe s invaliditetom i info pult. Do sada smo srušili sve postojeće instalacije u wc-ima na sve tri etaže i u tijeku su radovi na novim zidovima od knaufa. Odvodnja je napravljena, u tijeku su radovi na vodovodu i za koji dan ćemo krenuti i sa strujom“, istaknuo je  Slaven Zrnc, tehnički direktor tvrtke Projekt inženjering d.o.o..

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a