• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Srpanj
22

ŽUPAN DAMIR BAJS POČEO MANDAN IZVRŠAVANJEM PREDIZBORNIH OBEĆANJA

Samo mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti, župan Damir Bajs, izvršio je ključna obećanja koje je u predizbornoj kampanji, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, dao građanima. Na konferenciji za medije, javnost je upoznao s prijedlozima i izmjenama, te odlukama koje će 24. srpnja doći pred novi saziv Županijske skupštine i koji će o njima odlučivati.

Potezi su to, kako je rekao, župan Bajs, kojima je cilj probuditi Bjelovarsko-bilogorsku županiju i stvoriti preduvjete da se do kraja godine stanje normalizira i krene u razvoj gospodarstva.  Jer, niti možemo, niti hoćemo biti zadnji u Hrvatskoj. „Ne želim vidjeti više da naša Županija bude dvadeseta od dvadeset županija u Hrvatskoj po ostvarenim novcima iz fondova Europske unije.  „ - istaknuo je na konferenciji za novinare. „Kao župan ove županije, tražio sam i dobio mandat za promjene, obećao sam promjenu proračuna, promjenu stare garniture, potporu gospodarstvu i poljoprivredi, te potporu umirovljenicima. Stoga sam, već na prvu radnu sjednicu Županijske skupštine uputio niz prijedloga za izmijene i dopune koji bi se trebali i ostvariti.“  Kao prvi ide rebalans proračuna, kojim se županijski proračun smanjuje za 17 milijuna kuna. U njega su uvršteni svi troškovi koji nisu predviđeni i stavke koje je župan Bajs smatrao bitnim. A to je potpora gospodarstvu i poljoprivredi, potpora samoupravi za prijave na EU fondove u iznosu od 1,4 milijuna kuna, te nova stavka za umirovljenike od 200 tisuća kuna. Članovima Županijske skupštine bit će predloženo smanjenje njihovih naknada za 10 posto. Nadalje, župan Bajs predložit će smanjenje plaća iz županijskog proračuna. Pripremljen je prijedlog izmijene i dopune Statuta kako bi se mogle provesti daljnje reforme reorganizacije. Župan Bajs je najavio kompletni preustroj županijske uprave kojim će se broj upravnih odjela smanjiti kao i broj službi, te rekao: „Time smo napravili ono što smo obećali, a to je probuditi ovu Bjelovarsko-bilogorsku županiju iz zimskog sna.“
Sve napravljeno u ovom trenutku, preduvjet je da bi se to dogodilo. Župan Bajs, kako je naglasio, ne očekuje probleme, no ako ih i bude spreman ih je rješavati i provesti zacrtano. „Mi moramo u sljedeće četiri godine napraviti promijene, nećemo štedjeti na sebi, štedjet ćemo na novcima. Nema nabave automobila, nema svega što smatramo nepotrebnim, ali ima novca i naći će se za ono što smatramo ključnim za razvoj ove županije“ – nastavio je. Proračun je smanjen, a štedjelo se na stavkama za koje se smatralo da se neće ispuniti, zatim na naknadama za dužnosnike, odnosno županijske vijećnike, te materijalnim troškovima. Generalno, svaka stavka koja nije izvršena, koja nije ugovorena i nije zakonom utvrđena, a mogla je biti smanjena, smanjena je. 
U ovom trenutku dug Županije je smanjen, no još nismo u plusu. U proteklih trideset dana plaćene su obaveze iz decentraliziranih sredstava, a to su školstvo, zdravstvo, socijalna skrb. Do kraja godine, smatra župan Bajs, stvari bi se trebale normalizirati zahvaljujući najavljenim promjenama i odlukama. „U teškim vremenima, potrebne su teške odluke. Odluke o smanjivanju iznosa u proračunu nisu popularne, ali se moraju donijeti. Ako ih ne donesemo sada, imat ćemo problem sutra. Ne treba se bojati teških odluka, jer sutra će one donijeti pozitivne rezultate“ – rekao je župan Bajs na konferenciji za novinare uoči 2. sjednice novog saziva Županijske skupštine.

 

BBŽ BBŽ
 
 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a