• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Ožujak
26

ŽUPAN DAMIR BAJS S PET ŽUPANA O IZVOZU U KINU

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i prve potpredsjednice Vlade gospođe Vesne Pusić, Krapinsko-zagorska županija okupila je župane šest kontinentalnih hrvatskih županija s ciljem stvaranje klastera za proizvođače i gospodarstvenike koji bi proizvode plasirali na tržište Narodne Republike Kine odnosno Hong Konga i Šangaja.

Ministarstvo je uspostavilo kontakte prilikom službenog posjeta ministrice Narodnoj Republici Kini i u kontaktu je sa veleposlanstvom Narodne Republike Kine u Zagrebu. Održana su dva sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na kojima je dogovorena izrada kataloga tvrtki koje su spremne izaći na tržište NR Kine i to na kineskom i engleskom jeziku, a izradu kataloga koordinirat će Krapinsko – zagorska županija. Na sastanku na kojega su pozvani čelnici Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije analiziran i prijedlog Zakona o regionalnom razvoju RH i svi nazočni župani složili su se oko prijedloga koje je dala Hrvatska zajednica županija. Krapinsko - zagorska županija će ponuditi za sada proizvode 5 poduzeća među kojima su Inkop, Omco i Kvadra, a popis nije konačan. Župan je istaknuo nastup Vinarije Bodren na sajmu u Kini sa nagrađenim vinima (Decanter World Wine Awards), a za koji je županija osigurala dio sredstava kroz pomoć za malo i srednje gospodarstvo i promociju Krapinsko – zagorske županije.
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako u Zagrebačkoj županiji dvadesetak tvrtki posluje na tržištu NR Kine, koje se žele uključiti u ovu inicijativu zajedno s novima zainteresiranim za suradnju. Posebno je izdvojio tvrtku DIV iz Samobora, a vjeruje da kvalitetna vina Zagrebačke županije također imaju priliku na kineskom tržištu.
Koprivničko – križevačke županije Darko Koren istaknuo je podatak vezan za razmjenu dobara prema kojem NR Kina u RH uvozi u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, a RH izvozi u NR Kinu u vrijednosti 38 milijuna dolara. S područja Koprivničko – križevačke županije za suradnju je zainteresiran veći broj tvrtki, a istaknuo je tvrtku Rasco iz Kalinovca, Haas dom proizvođača drvne galanterije, te Podravku, Belupo i Hartmann.
Župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs pohvalio je inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a posebno suradnju 6 županija i zajednički nastup. Upitan o iskustvu suradnje s Kinom u vremenu obnašanja dužnosti ministra turizma, župan Bajs je istaknuo pozitivne rezultate. Broj turista u to je razdoblju sa 7 tisuća narastao na gotovo 80 tisuća. Stoga vjeruje da će Kina, kao ozbiljan  partner, i u slučaju ove inicijative dati odgovarajuću pažnju. Posebno što je riječ o četrdesetak tvrtki iz šest županija koje zajednički nastupaju. Iz Bjelovarsko – bilogorske županije istaknuo je tvrtke koje su iskazale interes, a to su Pevec, Prima Commerce i Čazmatrans, te je istaknuo med i zajednički nastup medara za koje vjeruje da se količinom i kvalitetom mogu izboriti za mjesto na tržištu NR Kine.
Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je pozvao sve tvrtke zainteresirane za nastup na tržištu NR Kine da se prijave i smatra da visoko kvalitetni proizvodi koje proizvode domaće tvrtke mogu naći svoje mjesto na tržištu.
Međimurski župani Matija Posavec koji je naglasio kako je ovo projekt i test za 6 župana i županija koje zajedno obuhvaćaju oko milijun stanovnika, te gospodarski i strateški najrazvijeniji prostor i kao takav za cilj ima razvoj čitavog područja ali i svake županije zasebno.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a