• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
19

ŽUPAN DAMIR BAJS SUDJELOVAO NA INFO DANU ZA OBRTNIKE I PRAVNE OSOBE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U HGK- Županijskoj komori Bjelovar, u organizaciji Obrtničke komore Bjelovar, održan je Info dan za obrtnike i pravne osobe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Sve okupljene pozdravio je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Na Info danu za poslodavce-obrte i pravne osobe koji ne posjeduju dozvolu za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za obrtnička zanimanja razgovaralo se o važnosti obrazovanja i naukovanja za obrtnička zanimanja.  Tema je bila i licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za obrtnička zanimanja,a bilo je riječi i o poticajnim mjerama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

O tome kako animirati učenike da upišu obrtnička zanimanja više je rekla Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore.

„Tu Obrtnička komora ima zaista puno iskustva jer godinama već organiziramo razne nastupe na sajmovima, na način  da zanimanja prezentiraju  škola, učenici, nastavnici i majstori- stručni učitelji.  Učenici osnovnih škola dolaze, imaju priliku isprobati vještine koje su njihovi vršnjaci razvili tijekom školovanja. Mislim da je to najbolji način prezentacije zanimanja i animiranja naših mladih učenika. Postoji još jedan način,a to je da se promijeni kurikulum osnovne škole, što se nadam da će se napraviti kurikularnom reformom te da tijekom osnovne škole učenici imaju prilike razvijati svoje vještine, spoznati svoje interese kako bi lakše mogli odabrati svoje buduće zanimanje“, istaknula je Lekić.

O tome koliko se profesori i ravnatelji u obrtničkim školama žale da je učenicima teško pronaći praksu te da nema licenciranih obrtnika, predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić kaže: „

„ Sigurno je to tako. Ja se tridesetak godina bavim obrazovanjem za obrtnička zanimanja. To je jedna od onih situacija gdje se oko ciljeva i potreba svi lako dogovorimo, ali puteva kako do toga doći baš ne. Onda nastaju različiti interesi, različite filozofije. Stoga ono što govore obrtnici ne uzima se kao važno,a s druge strane se od obrtnika očekuje da budu potpuno na usluzi tom strukovnom obrazovanju. Treba prijeći na dualni sustav obrazovanja, nema boljeg načina da vas uči netko tko je neprestano na tržištu, tko je iskusan u svom poslu, tko je prošao od početka do kraja sve stepenice i naprosto nije moguće zamisliti bolji sustav“, rekao je Grgić.

„Moram naglasiti da mi je drago da nakon niza godina  obrtnici na području Bjelovarsko-bilogorske županije bilježe pozitivne trendove. Izvrsna je suradnja između Bjelovarsko-bilogorske županije i naše Obrtničke komore.  Govorimo o sporazumima koje svake godine utvrđujemo što ćemo financirati samo u Komori.  Govorimo o činjenici da ćemo ove godine imati gotovo 2 milijuna kuna potpora za nove programe za potporu obrtnika. To je dogovoreno s našom Obrtničkom komorom.  Kada govorimo o tome možda je najvažniji dio vezan uz sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove gdje smo osigurali gotovo pola milijuna kuna.  Želja je da obrtnici budu aktivni u tim prijavama te da imaju što manji rizik.  Županija ovog trenutka provodi niz natječaja u školstvu i zdravstvu na koje se mogu javiti naši obrtnici. Mogu sa zadovoljstvom reći da je dobar dio obrtnika iskoristio tu šansu“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a