• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2021.
Listopad
25

ŽUPAN MARKO MARUŠIĆ ČESTITAO MLADIM INOVATORIMA NA SJAJNIM REZULTATIMA OSTVARENIM NA PRESTIŽNIM NATJECANJIMA

Bjelovarsko-bilogorska županija ponosi se sjajnim mladim inovatorima koji postižu odlične rezultate na prestižnim natjecanjima, a među njima su i članovi Udruge informatičara BBŽ Jan Rastović i Mateo Šelj koji su osvojili Grand Prix i Zlatnu medalju na 19. Međunarodnoj izložbi inovacija - ARCA 2021.

Izuzetno uspješni su i studenti mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru Karlo Pušić, Vedran Josić, Domagoj Mihaljević i Petar Milovac koji su pod imenom Maratonci bili među najboljima na Lumen Engineeringu, najvećem studentskom natjecanju iz područja elektrotehnike. 

Sve njih danas je primio župan Marko Marušić i čestitao im na zapaženim uspjesima: „Sve pohvale vama i vašim mentorima i gledajući što radite, s koliko ljubavi, motiva, volje i radosti mislim da mogu utvrditi kako nas čeka svijetla budućnost. Gospodarski i ekonomski razvoj kojem svi težimo i koji nam je jedan od vodećih ciljeva neostvariv je bez inovacija koje su i jedan od preduvjeta za društveni napredak. Vi ste to uočili u vrlo ranoj dobi i krenuli putem stvaranja boljih uvjeta za život cjelokupnog društva. Imate viziju, znate što želite i kako to i ostvariti. I ovi vaši projekti dobar su pokazatelj da naše društvo itekako može računati na vas. Ja vam želim puno uspjeha, da nastavite putem kojim ste krenuli i da nas i u godinama koje dolaze uveseljavate sjajnim postignućima“, istaknuo je župan Marušić.

Mladi inovatori Jan Rastović i Mateo Šelj pobjedu su odnijeli radom "Križić-Kružić Pro Max": „Naša ideja je bila da obnovimo već postojeću igru u suvremenom dobu. Projekt se sastoji od ploče od pleksiglasa, LCD ekrana, puno žica i otpornika, dva Arduina koje smo spojili na server udruge informatičara, a  mi preko mobitela možemo upravljati s tim koje će se svijetleće diode na ploči paliti i gasiti“, istaknuli su na prijemu Jan i Mateo koji su kao članovi Udruge informatičara BBŽ uspjehe ostvarili pod mentorstvom predsjednika Udruge Branka Raičkovića.

„Udruga informatičara ima jako lijepe rezultate. U tijeku su još neke škole za učenike od 1. do 4. razreda, imamo različite radionice za djecu s posebnim potrebama, a imamo i vrhunske inovatore, učenike koji svojim entuzijazmom postižu ovako lijepe rezultate“, istaknuo je prof. Raičković zahvalivši županu na prijemu.

Župan Marušić na uspjesima je čestitao i studentima mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru koji su na Lumen Engineeringu osvojili treće mjesto s robotom AllTerr koji pomaže poljoprivrednicima: „To je autonomni tenk koji se vozi po polju. Može se sam orijentirati putem GPS-a ili okoline da se snalazi u takvom okruženju. Na sebi ima sondu koja može izmjeriti pH vrijednost tla. Također, Alter se može koristiti i u vinogradarstvu na način da se na njega stavi 100-200 litara šprica te se on vozeći po vinogradu sam autonomno može špricati. Izrađeni tenk zapravo je maketa izrađena na 3D printeru, ali je tako napravljen da se po potrebi može povećati i  smanjivati“, naglasio je student Karlo Pušić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a