• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Lipanj
16

ŽUPAN MARKO MARUŠIĆ ODAO POČAST POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA KLOKOČEVCA

U Klokočevcu pokraj Bjelovara održava se 30. memorijalni nogometni turnir Benkus-Tandara, a prije njegova početka župan Marko Marušić sudjelovao je na odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima iz toga mjesta - Nikoli Benkusu i Anti Tandari po kojima je turnir dobio ime, te Srećku Urbaneku koji je poginuo u nesreći.

Benkus i Tandara bili su pripadnici legendarne A satnije Zbora narodne garde koja je kasnije postala dio bjelovarske 105. brigade. Ubijeni su u Kusonjama u rujnu 1991. godine, a tijela su im pronađena u masovnoj grobnici u predjelu Rakov Potok, prvoj pronađenoj i ekshumiranoj masovnoj grobnici u Domovinskom ratu. 
- Naši vitezovi dali su najvrjednije što čovjek može dati za Domovinu, svoj život. Prije nekoliko dana obilježili smo 31. godišnjicu osnivanja A satnije i ostalo mi je u sjećanju što je predsjednik njihove udruge Sabolović rekao da su oni u lipnju 1991. godine krenuli u rat velika srca s hrabrošću koja je graničila s ludošću. Krenuli su u to jer su bili svjesni da je to jedinstvena prilika za ostvariti san o neovisnosti Hrvatske – istaknuo je župan Marušić dodavši da mlade generacije moraju održavati sjećanje na žrtvu, a svi zajedno se moramo potruditi da živimo u boljoj Hrvatskoj kakvu su branitelji sanjali i za koju su položili živote.
Čestitao je predsjedniku NK Croatia iz Klokočevca Žarku Čanađiji na održavanju 30. memorijalnog nogometnog turnira kako bi se i na taj način imena branitelja održavala živima. Posebno je zahvalio obiteljima poginulih branitelja na žrtvi koju su njihovi najbliži dali za Hrvatsku.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a