• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Lipanj
10

ŽUPAN MARKO MARUŠIĆ SUDJELOVAO NA OBILJEŽAVANJU 31. OBLJETNICE „A SATNIJE“ 105. BJELOVARSKE BRIGADE

Odavanjem počasti kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu E. Kvaternika te molitvom koju je vodio vlč. Damir Vrabec obilježena je 31. obljetnica „A satnije“ 105. bjelovarske brigade. Prisustvovao je i župan Marko Marušić koji je pripadnike „A satnije“ ugostio u zgradi županije te im zahvalio na doprinosu i žrtvi u obrani Hrvatske.

„A satnija“ je osnovana 10. lipnja 1991. kao prva vojna formacija Zbora narodne garde pod okriljem MUP-a na području naše županije. Biti njezinim pripadnikom te davne 1991. godine bilo iznimno časno i odgovorno, ali ujedno i iznimno teško.
- Osim hrvatske odore, velikog srca i hrabrosti koja je graničila s ludosti drugo tada nismo imali. Mislim na oružje, opremu, vozila… Ali pružila nam se povijesna prilika da ostvarimo stoljetni san i slobodi i neovisnosti, i bili smo svjesni da ju ne smijemo propustiti – kazao je Mladen Sabolović, predsjednik „A satnije“ dodajući da je tako počeo slavni, ali ujedno i krvavi ratni put slavne i legendarne satnije koja je sudjelovala na bojišnicama diljem Hrvatske gdje je poginulo 35 njezinih pripadnika. Još 27 je preminulo poslije Domovinskog rata.
Prvi tereni bili su Podravska Slatina i Pakrac gdje su pretrpjeli i najveće gubitke 8. rujna 1991. u selu Kusonje kad su njihovi pripadnici upali u zasjedu. 13 pripadnika je poginulo u izravnoj borbi sa srbočetničkim snagama potpomognutim s tadašnjom JNA, a 7 ih se moralo predati te su nakon iživljavanja i mučenja likvidirani i zakopani u masovnu grobnicu u Rakovom Potoku.
Drugi veliki gubici u ljudstvu bili su u istočnoj Slavoniji 4. prosinca 1991. godine kada su pripadnici „A satnije“, tada u sklopu 105. brigade, poslani da ojačaju obranu Vinkovaca. Bjelovarski branitelji su uspjeli zaustaviti neprijateljsko nadiranje, a u izravnim borbama šest ih je poginulo, a još 3 su ranjena. Poslije toga neprijatelj nije uspio zauzeti ni centimetar istočne Slavonije. 
- Bili ste prvi kad je trebalo. Hvala vam na hrabrosti i žrtvi koju nikada ne smijemo zaboraviti. U meni imate prijatelja i suradnika – poručio je župan Marušić pripadnicima „A satnije“.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a